Gazdík (STAN): Chci zvýšit zájem mladých lidí o komunální politiku

02.09.2013 6:01

Petr Gazdík poskytl záštitu projektu Municipalita

Gazdík (STAN): Chci zvýšit zájem mladých lidí o komunální politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

„Je mým velkým přáním zvýšit zájem mladých lidí – studentů a studentek o komunální politiku“, uvedl hned v úvodu Petr Gazdík, který se rozhodl svým jménem zaštítit nový studentský projekt s názvem Municipalita. Je koncipován jako osvětová akce, která má za úkol ukázat zejména mladým lidem, že podílet se na místní politice je nejen právo, ale svým způsobem i povinnost každého občana, a že se jedná o činnost, kterou mnozí z nich již nevědomky vykonávají.
 
Cílem projektu je vzbudit v lidech zájem o dění v jejich okolí, o zasedání místních zastupitelstev, o hájení svých zájmů, jinými slovy popřít současnou náklonnost k letargii a rezignaci.
 
O co jde v projektu především? Na to jsme se zeptali autorů projektu Václava a Ericha Kříže: „Letošní ročník projektu Municipalita bude zaměřený na střední školy, protože prací s mladou generací lze oslovit poměrně široký okruh lidí (skrze sociální sítě jsou mnozí z nich přirozenými opinion-leadery), dále se jedná o skupinu aktivně ohroženou nezájmem o místní dění a politiku jako takovou. V neposlední řadě jsou studenti ve věku, kdy se dle vnějších podnětů formují budoucí postoje pro zbytek života, a je důležité, aby si v tomto období začali uvědomovat důležitost místních samospráv a místních komunit.“
 
Projekt je pojat jako dvoukolová soutěž. V prvním kole, které proběhne na jednotlivých školách, jde o vypracování testových otázek a napsání eseje na zadané téma. Otázky budou zveřejněné 1. září a na jejich vypracování budou mít studenti čas do konce října. Cílem prvního kola je vybrat a připravit účastníky na druhé intenzivní kolo, kterého se zúčastní celkem 28 lidí (z každého kraje dva nejlepší). Druhé kolo se uskuteční formou dvoudenního semináře v Praze ve dnech 21. a 22. listopadu. V rámci tohoto kola proběhnou teambuildingové aktivity a workshopy zaměřené na jednotlivá témata: obecně téma místní samosprávy a jeho studium, téma korupce a téma místního rozvoje a využívání dotací. Zároveň proběhne simulované jednání zastupitelstva, kde budou účastníci jednat ve snaze se dobrat kompromisu. Nejlepší účastníci Municipality budou odměněni nejen tradičními hmotnými dary, ale i možností získat stáž u jednoho z partnerů projektu nebo v Parlamentu ČR.
 
Petr Gazdík se rozhodl se svými kolegy projekt podpořit i osobní účastí výše zmíněném simulovaném jednání zastupitelstva, které bude řídit. K tomu uvedl: „Není nic jednoduššího, než si zkusit roli, kterou jinak studenti pozorují zvenku. Daleko lépe pak porozumí tomu, jak je někdy složité dojít nějakému smysluplnému rozhodnutí. Toho jsem si zejména v Poslanecké sněmovně užil skutečně vrchovatě!“
 
Kromě Petra Gazdíka udělilo Municipalitě záštitu Velvyslanectví USA v Praze. Partnery projektu dále jsou: Institut politologických studií FSV UK, Oživení, Nadační fond proti korupci, Centrum pro regionální rozvoj České republiky a Sdružení místních samospráv. Hlavním partnerem projektu jsou Mladí demokraté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…