Grebeníček (KSČM): 28. březen - učitelům patří poděkování a respekt

28.03.2021 10:54

Den učitelů ve stínu pandemie koronaviru.

Grebeníček (KSČM): 28. březen - učitelům patří poděkování a respekt
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Když Jan Amos Komenský formuloval ve starém, zkostnatělém světě, plném strádání, náboženských sporů, sociálních nespravedlností a válek, zásady moderní pedagogiky, učitelům přisuzoval roli nad jiné významnou. Ve vzdělání a výchově spatřoval cestu k humánnější, spravedlivější společnosti založené na skutečných lidských hodnotách a na mírové spolupráci všech. Viděl velmi vnímavě, jak nerozumný a nespravedlivý je labyrint tehdejšího světa, a východisko tehdy hledal v cestě do ráje srdce.

Považoval by Komenský za rozumnější svět 20. století s jeho sociálními a rasovými problémy, koloniálními impérii, třídními zápasy a dvěma světovými válkami? A byl by ve své kritice všech zlořádů lidské pospolitosti a válek shovívavější k civilizaci století dvacátého prvního? Nepochybně by ten, kterému dáváme přídomek učitel národů, mohl ocenit, kam až se posunula ve svém vývoji věda a lidské poznání i produkce statků potřebných k životu. Jistě by mohl ocenit, jak důležitým se stalo pro společnost našeho věku právě vzdělání a jak podstatná je v něm úloha kvalifikovaného pedagoga, tedy člověka v souladu s jeho představami lidsky a odborně způsobilého a schopného být dětem, žákům i studentům dobrým průvodcem.

V den 28. března, kdy vyslovujeme poděkování učitelům a všem pedagogům, se sluší slavit a zdůrazňovat respekt k jejich dobré práci. Je ale vhodné a žádoucí si také připomínat, že pokud jde o docenění dobrých a kvalifikovaných učitelů a vychovatelů, mnohé v Komenského vlasti milé dnes drhne. Ať už jde o ohodnocení finanční i to nemateriální, nebo o podmínky práce a kapacity a vybavení škol. Loni a letos se mnohé dostalo do stínu kvůli mimořádné situaci pandemie. Až se z pandemické krize společnost a školství dostanou, bude poněkud pozdě sčítat prohry a alibisticky vše svádět na virus. Loni a letos jsme s překvapením zjistili, že uznání potřeby učitelů a pedagogů odborně všestranně připravených, není samozřejmostí. Ministersto školství, mládeže a tělovýchovy v rozporu se svými předchozími přístupy a k nemalému údivu a znepokojení významné části odborné veřejnosti a pedagogů prosadilo návrh na faktické ponížení kvalifikačních požadavků na učitele základních a středních škol. A to ne jen tam, kde se pedagogicky kvalifikovaných a připravených učitelů nedostává pro předměty a obory odborné, ale i pro předměty všeobecně vzdělávací. Mnohé z rozporných přístupů ministerstva a dalších odpovědných či méně odpovědných k obsahu vzdělávání a kontrole jeho kvality vzbuzuje velké rozpaky. A kvůli krizi koronaviru to zůstává ve stínu, přestože by to mělo být předmětem ostré kritické diskuse.

Práce učitelů a všech pedagogů, kteří poctivě konají a chtějí vykonávat svou práci a berou ji i jako poslání, není jednoduchá ani v časech ekonomických konjuktur, o to složitější bývá v dobách krizí ekonomických i obecně společenských. M imořádné nároky, ale i osobní rizika jsou s ní spojeny nyní. Zaslouží si poděkování a respekt. A zaslouží si i podporu a péči o odpovídající pracovní podmínky a společenské uznání s vědomím toho, co vše musí vykonat v nejbližší budoucnosti.
Miroslav Grebeníček

Převzato z profilu politika.

Článek byl převzat z Profilu doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…