Grebeníček (KSČM): Jak zapřít Havlův nos mezi očima

20.05.2016 16:20

Mnozí z našich papalášů, jejich podržtašků i mediálních mágů by dneska rádi zapomněli, že i oni mají na migrační krizi, na humanitární katastrofě v Kosovu, Iráku, Afghánistánu, Libyi a Sýrii svůj podíl.

Grebeníček (KSČM): Jak zapřít Havlův nos mezi očima
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Už jsme si bezmála zvykli na to, že předmětem současného mediálního falšování novodobých dějin může být cokoli. Vždy znovu ale překvapí drzý cynismus dnešních ideologů a některých papalášů, kteří ve snaze utéci od odpovědnosti za důsledky vlastních politických i lidských selhání jsou schopni zapřít i nos mezi očima.

V posledních měsících jsme tak v souvislosti s migrační krizí a přívalem uprchlíků mířících do Evropy svědky toho, jak naše komerční i veřejnoprávní média zamlžují a zamlčují příčinné vazby mezi pohybem milionových uprchlických vln směřujících do Evropy a neodpovědnou, zločinnou expanzivní politikou Spojených států a jejich party ochotných ze Severoatlantického paktu.

Mnozí z našich papalášů, jejich podržtašků i mediálních mágů by dneska rádi zapomněli, že i oni mají na migrační krizi, na humanitární katastrofě v Kosovu, Iráku, Afghánistánu, Libyi a Sýrii svůj podíl. Množí se proto i komické pokusy vyvinit a omluvit ty, kdo tuto krizi vyvolali a přiživili.

Čeští spolupachatelé a jejich ideologové a mediální obhájci usilovně ztrácejí paměť tak, až to hraničí s fraškou. Z dějin zkoušejí vymazat i povědomí o dříve pro ně tak populární terminologii »humanitárních« převratů, agresí a okupací. Máme zapomenout na to, že docela sprosté válečné zločiny a hrubé porušování mezinárodního práva tenkrát podněcovali a ospravedlňovali ti, nad kým se měla a má vznášet svatozář nositelů těch jediných správných »euroatlantických« hodnot.

Když V. Havel vyzýval k »humanitárnímu« bombardování a podněcoval útok na Bělehrad, na Bagdád, média přizvukovala, přestože už tehdy ti, kdo měli přístup k informacím, mohli vědět do jakých hrůzných konců politika založená na násilném šíření »hodnot« euroatlantického kapitálu dojde. Dnes to bije do očí. A tak v jedné řadě ideologové M. Žantovský, D. Herman, J. Jandourek a další prohlašují, že o humanitárním bombardování nikdy nebyla řeč.

M. Žantovský dokonce tvrdí: »Havel sice podporoval zásah NATO proti Srbsku a Miloševičovi, ale nikde v jeho proslovech nenajdete ten okřídlený výrok, který se mu často připisuje, že chce ‚humanitárně‘ bombardovat Bělehrad. To by nikdy neřekl, nebyl přece idiot.« Ne, Havel nebyl idiot, ale horlivý sluha a propagandista tehdejších agresorů.

Archivy agentury Reuters a stránky francouzského deníku Le Monde z dubna 1999 to, co tehdy pronesl Václav Havel před cestou do USA, zaznamenaly přesně: »Domnívám se, že během zásahu NATO v Kosovu existuje jeden činitel, o kterém nikdo nemůže pochybovat: nálety, bomby nejsou vyvolány hmotným zájmem.

Jejich povaha je výlučně humanitární: to, co je zde ve hře, jsou principy, lidská práva, jimž je dána taková priorita, která překračuje i státní suverenitu. A to poskytuje útoku na Jugoslávskou federaci legitimitu i bez mandátu Spojených národů.«

Ne, ti, kdo podněcovali krvavé agrese Spojených států a NATO a kdo jako Václav Havel mlčeli i k záměrnému vraždění nevinných civilistů, nebyli idioti. Dobře věděli, jak o tom svědčí i Havlův výrok, že jde o zločiny agresí, a věděli i to, že militaristé z členských zemí NATO se dopouštějí válečných zločinů a ignorují utrpení civilního obyvatelstva. Říkalo se tomu tenkrát »vedlejší škody«. A V. Havel a další, co tu hru hráli, se nezastavili před ničím.

Nikdy jsem netvrdil, že Václav Havel byl hlupák. Mnohé jeho kroky jsem však opakovaně označil za tragikomické. A když začala agrese a na Jugoslávii dopadly první bomby, ztratil zbytek soudnosti. Mnohým pak bylo jasné, že v nejvyšším úřadě České republiky nestojí žádný humanista, ale tuctový militarista.

Miroslav GREBENÍČEK, poslanec (KSČM)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…