Hajnová (Piráti): Horácké divadlo Jihlava bude mít nový autobus pro svoz diváků. Peníze na nákup pošle kraj

26.02.2023 16:50

Horácké divadlo Jihlava, jehož zřizovatelem je Kraj Vysočina, bude letos pořizovat nový autobus pro svoz diváků na představení. Příspěvek kraje ve výši 4,5 miliónu korun pomůže divadlu vyměnit dosluhující nejstarší ze tří nyní používaných vlastních autobusů.

Hajnová (Piráti): Horácké divadlo Jihlava bude mít nový autobus pro svoz diváků. Peníze na nákup pošle kraj
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Hana Hajnová

„Už tuto sobotu má divadlo na programu tisící premiéru a krajská rada rozhodla, že jako poděkování souboru Horáckého divadla nadělí takový malý velký dárek," řekla k příspěvku Hajnová. Autobus, který chce divadlo koupit, bude podle ní stát asi pět milionů korun. 

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48204 lidí

Vedle svozu návštěvníků Horáckého divadla, který patří mezi českými divadly k ojedinělé službě, slouží autobusy i pro cestování divadelního souboru po České republice i do zahraničí. Nový zájezdový autobus má nahradit 19 let starý divadelní autobus. "Za ještě předcovidový rok 2019 bylo v rámci předplatného převezeno téměř 11.000 diváků, mimo předplatné dalších 6360 diváků," uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury a památkové péče Roman Fabeš. Divadelní dopravu využívají vedle předplatitelů při hromadných objednávkách také školy, obce nebo soukromé firmy. Tým řidičů, kteří vždy patřili do fanklubu divadla, sváží diváky z téměř dvou stovek míst. Zdeněk Dryšl, emeritní ředitel divadla, ve svých vzpomínkách odhadl zahájení svozů někdy mezi roky 1967 a 1968.

Horácké divadlo Jihlava vzniklo v roce 1940. Svou historii začalo psát v třebíčském Národním domě,  kde také soubor odehrál první premiéru. Od roku 1945 trvale sídlí divadlo v Jihlavě. V roce 2003 se stal zřizovatelem jediné profesionální divadelní scény v regionu Kraj Vysočina. Historie divadelnictví je v Jihlavě mnohem starší. Budova Městského divadla stála na místě současného Horáckého divadla od druhé poloviny devatenáctého století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…