Hamáček (ČSSD): Když pravice pečuje o ČSSD

28.05.2018 13:13

Sociální demokracie se rozhodla odblokovat politickou situaci a vrátit politice její skutečný smysl. Tím jsou debaty, dodržování ústavních a parlamentních principů, utváření vlády s důvěrou, komunikace s ostatními politickými stranami. Vzala si na sebe velmi těžký úkol, o němž na základě vlastní vůle mohou rozhodnout všichni členové naší strany.

Hamáček (ČSSD): Když pravice pečuje o ČSSD
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

Postoj ČSSD je v tomto naprosto transparentní, politický a takto i srozumitelný. Zkrátka a dobře, my všichni v ČSSD rozhodujeme o budoucnosti strany (a také samozřejmě o budoucím směřování České republiky), je to naše právo a povinnost. Uvnitř strany se na otázce referenda štěpíme, ale tak tomu je v každém podobném hlasování, kdy se vyjadřujeme ano, nebo ne. Že v odpovědích budeme jednotnější, to jistě nikdo neočekával.

O našem vnitrostranickém referendu se každý den vedou polemiky v médiích, mezi občany i mezi politiky různých stran. Není nic neobvyklého na tom, když místopředsedové strany, poslanci a senátoři zastávají různé postoje k tématu referenda. Každý snad můžeme mít odlišný názor. Není nic neobvyklého, že komentátoři situaci v ČSSD propírají ze všech stran. To k jejich profesi patří.

Zajímavé je však něco jiného. Totiž, jaké obavy o osud sociální demokracie mají naši pravicoví souputníci. Vůbec jsme v ČSSD nevěděli, jak moc má TOP09 a ODS strach o osud ČSSD. Netušili jsme, že Miroslavu Kalouskovi, Petru Gazdíkovi a Petru Fialovi na ČSSD tak moc záleží. Nedokázali jsme si nikdy dříve představit, že pravicoví poslanci Jan Farský ze STAN, Jan Bartošek z KDU-ČSL či Petr Fiala z ODS nám budou udělovat rady, co a jak máme dělat. Opravdu jsme netušili, že nás bude opečovávat celý poslanecký klub TOP09!

Děkujeme našim pravicovým kolegům, ale sociální demokracie je suverénní politickou stranou a na všech úrovních rozhodují o klíčových věcech naši členové. ČSSD rozhodně nevstupuje do žádné „polokomunistické“ vlády (P. Fiala z ODS), ani nám není bližší Írán než Izrael (J. Bartošek z KDU-ČSL), nejsme žádným fíkovým listem (M. Adamová-Pekarová z TOP09) a ani nezměníme naši zahraničněpolitickou orientaci (M. Ženíšek z TOP09).

Vnitrostranické referendum je naším rozhodnutím a výsostně politickým a demokratickým počinem. Pokud by se někdy v budoucnu rozhodla politická pravice pro podobný krok a zeptala se na důležité věci všech členů, budeme to respektovat. Totéž však vyžadujeme i my od ní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…