Hašek: Konečně se musí stabilizovat situace kolem financování sociálních služeb všech krajů

28.04.2014 19:05

Rada Asociace krajů jednala v Olomouci.

Hašek: Konečně se musí stabilizovat situace kolem financování sociálních služeb všech krajů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda AKČR Michal Hašek

Hlavními body jednání 11. Rady Asociace krajů ČR, které se dnes odpoledne konalo v Olomouci, byla jednak příprava na jednání s premiérem republiky Bohuslavem Sobotkou a ministry vlády ČR, které se uskuteční 29. dubna v Praze a jednak také příprava na setkání s prezidentem republiky Milošem Zemanem. To se koná ve středu 30. dubna na Pražském Hradě.

Hejtmani se dnes zabývali především komplikovanou situací ve financování sociálních služeb. K tomu uvedl předseda AKČR Michal Hašek „nezbývá nám v tuto chvíli nic jiného, než apelovat na předsedu vlády, aby se problematika začala řešit co nejdříve, aby se neprodlužovalo současné provizorium a konvečně se tak stabilizovala situace kolem financování sociálních služeb všech krajů“

Evergreenem pro Radu AKČR  se stává debata o příštím plánovacím období a čerpání fondů EU.  Jak uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický „Vláda si musí uvědomit, že ministerstva řídí ministři a ne úředníci. V současné době připomínkujeme další důležité dokumenty vzešlé z jednání vlády. Ty podle názoru hejtmanů musí doznat změn a brát ohledy na postoje samospráv, ať už krajů, nebo například měst a obcí“. Upřesnil na závěr hejtman Martin Netolický.

Rada v průběhu jednání projednala problematiku v oblasti dopravy.  Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil reagoval na současný stav. „Podpoříme záměr zrychlit přípravu silničních staveb a budeme s Vládou ČR spolupracovat například i v otázkách mýtného“.

Hejtmani také v průběhu setkání ocenili dnešní rozhodnutí vlády, které povede ke stabilizaci ve zdravotnictví. Hašek řekl „Je to krok správným směrem a pro kraje je to jednoznačně pozitivní zpráva“.

Pracovní oběd hejtmanů s prezidentem republiky Milošem Zemanem byl dalším společným tématem pondělního odpoledne. Spolu s prezidentem se hejtmani chystají vyhodnotit oficiální návštěvy hlavy státu v krajích ČR jejichž první kolo před nedávnem prezident uzavřel v Královéhradeckém kraji. „Nyní prezidentská kancelář ve spolupráci s kraji plánuje druhé kolo cest pana prezidenta po českých a moravských regionech a já věřím, že vzájemné zhodnocení těchto cest povede k další efektivní komunikaci mezi Hradem a hejtmany o dalším rozvoji regionů“ dodal předseda  AKČR Michal Hašek.

Závěrem hejtmani probrali program nadcházející, tedy již 12.Rady AKČR. Jeho součástí by měla být i volba nového vedení AKČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Asociace krajů ČR

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.