Hašek: Žádáme vládu o aktivní roli státu v řešení krize OKD

20.09.2013 13:45

Asociace krajů ČR vyzývá vládu Jiřího Rusnoka, aby řešila hrozící sociální výbuch v Moravskoslezském kraji, který hrozí v souvislosti s problémy společnosti OKD a uvažovaným uzavřením dolu Paskov do konce příštího roku.

Hašek: Žádáme vládu o aktivní roli státu v řešení krize OKD
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Primárně by měl situaci řešit většinový vlastník Zdeněk Bakala, který nese společně se svým managementem odpovědnost za současný stav OKD. Vyzývám premiéra Rusnoka a jeho vládu k aktivním krokům v celé kauze. V případě uzavření dolu Paskov budou veřejné finance zatíženy nutností postarat se o tisíce nezaměstnaných, sekundárním efektem bude i negativní dopad na regionální ekonomiku v Moravskoslezském kraji a vážné vyostření sociální situace v regionu. Věřím, že zájmem každé rozumné vlády bude vedle vyžadování odpovědnosti nynějších vlastníků a jejich aktivních kroků k řešení také příprava alternativního scénáře ve spolupráci s Moravskoslezským krajem i dotčenými městy a obcemi a sociálními partnery v tripartitě.

Asociace krajů ČR je připravena s vládou aktivně spolupracovat a podílet se na formulaci řešení krize v mezích kompetencí a možnosti regionální samosprávy. Rada asociace krajů se mimořádně sejde v Ostravě a požádala o účast na jednání premiéra a ekonomické ministry.

Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-jihomoravsky.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Nerudová podporuje migraci do ČR

6:04 Okamura (SPD): Nerudová podporuje migraci do ČR

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Danuši Nerudové.