Heger: Podle názoru ústavních právníků prezident smí porušovat či měnit ústavní zvyklosti

11.01.2014 17:54

Mé stanovisko k vystoupení prezidenta republiky Miloše Zemana ke jmenování vlády.

Heger: Podle názoru ústavních právníků prezident smí porušovat či měnit ústavní zvyklosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Leoš Heger

Ústavní postavení prezidenta

Prezident ČR je suverénem, který nese odpovědnost jen za to, že se chová v souladu s Ústavou. Podle většinového názoru ústavních právníků navíc nenese odpovědnost ani za to, zda dodržuje ústavní zvyklosti. Ty může dle svého uvážení porušovat či měnit a pouze vliv, síla nebo konformita  politických stran ho v tom může ovlivňovat.
 
Mezi ústavními právníky rovněž panuje většinový názor, že povinností prezidenta republiky je jmenovat ministry vlády tak, jak je navrhne jmenovaný premiér, pokud jsou splněny všechny ústavní náležitosti.

Kritika nominantů prezidentem, pravomoci premiéra

Z úst Miloše Zemana zazněla více či méně adresná kritika některých nominantů na ministerská křesla. TOP 09 s tím nesouhlasí a jednoznačně zastává stanovisko, že je pravomocí designovaného premiéra ministry své vlády navrhovat.   Za takto jmenované ministry pak samozřejmě nese politickou odpovědnost navrhující premiér a nikoliv prezident, který může zasáhnout jedině v případě, kdy by ústavní náležitosti nebyly naplněny. Tyto náležitosti však explicitně v ústavě jmenovány nejsou a vyplývají pouze ze  souvislostí – např. ministrem se nemůže stát  osoba, která by byla nesvéprávná.

 V aktuální situaci existuje příslib prezidenta jmenovat  17.1.2014 premiéra. Neexistuje však jednoznačné prohlášení prezidenta, že připravované nominanty na  ministry nejmenuje. V tuto chvíli proto nelze prezidentovi vytýkat neústavní jednání.
 
Nejvýše lze mít výhrady ke způsobu, jak pan prezident vystupuje. Jeho vystupování lze interpretovat i jako určitý veřejný tlak na očekávaného nového premiéra a získávání prostoru prezidenta  pro další politické intervence během formování vlády.

Postoje TOP 09 k premiérovi, budoucí vládě, lustracím

TOP 09 pokládá očekávané jmenování předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky po vítězství jeho strany ve volbách a po sestavení budoucí vládní koalice s dostatečnou většinou ve sněmovně za legitimní a demokratické. Jediné, co při přípravě nové vlády kritizujeme, je řešení sporu o povinnosti lustračního osvědčení ministrů cestou zákona o státní službě, který by měl účelově legitimovat nominanty bez lustračního osvědčení.

Oddalování vzniku nové vlády  

TOP 09 pokládá vyhrocování situace okolo jmenování vlády zanešťastné a kontraproduktivní.  Česká republika potřebuje bez oddalování novou vládu, která má šanci získat důvěru ve sněmovně a legitimně vládnout.

Naše strana je připravena být konstruktivní opozicí, ať se nám vláda bude či nebude líbit, a nebo ať dostane naši důvěru či nedostane. Náš nadřazený zájem je, aby to byla vláda vzniklá demokraticky. Vláda, která ponese plnou politickou odpovědnost za své konání a vláda, která co nejrychleji vystřídá vládu jmenovanou prezidentem Zemanem v r. 2013, která vládne téměř půl roku bez důvěry Poslanecké sněmovny PČR. Jak nová vláda přispěje k rozvoji této země, musí být předmětem hodnocení voličů v budoucnosti a nemůže být ovlivňováno  brzděním jejího vzniku.

Leoš Heger, místopředseda TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…