Heger (TOP 09): Euthanasie je otázkou pro budoucnost

07.09.2014 10:42

Komentář místopředsedy TOP 09 Leoše Hegera

Heger (TOP 09): Euthanasie je otázkou pro budoucnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Leoš Heger

Diskuse o euthanasii, která se otevřela paralelně s nešťastným případem zdravotní sestry v nemocnici v Rumburku, byla jako obvykle složitá a nejednoznačná. Ale je v každém případě užitečná. Je to téma široce občanské, i když k němu nejvíce diskutují zdravotníci, protože se s umíráním setkávají velmi často a v nejrůznějších situacích.

Já osobně jsem spíše odpůrcem euthanasie. Dovedu si však představit dobu, kdy i u nás bude právo respektováno a dodržováno, a kdy hlavní argument odpůrců, riziko zneužití, nebude relevantní. Zbude pak opravdu jen debata o právu každého člověk rozhodovat o svém životě, o míře zásahů státu do toho, co je pro jedince dobré, a o etických, eventuelně náboženských aspektech jednotlivých pohledů na smrt. V takovém případě bych byl k euthanasii mnohem vstřícnější než dnes, kdy navíc vedle budování právního prostředí máme též velký prostor pro vylepšování dlouhodobé a paliativní péče. Tak, aby poslední fáze života byla co nejméně traumatizující.

Leoš Heger, místopředseda TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Z prosperity zbylo zelené vydírání, z bezpečnosti přidělování migrantů

14:17 Rajchl (PRO): Z prosperity zbylo zelené vydírání, z bezpečnosti přidělování migrantů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výročí vstupu České republiky do Evropské unie.