Hejtman Bělica: Dobrovolná dohoda se společností OKK Koksovny je splněna

22.04.2024 18:09 | Tisková zpráva

OKK Koksovny a Moravskoslezský kraj se v červnu 2022 v rámci dobrovolné dohody opět zavázaly k aktivitám, které povedou k menšímu zatížení životního prostředí. Oba subjekty své závazky za rok 2023 splnily, vyplynulo ze zpětného hodnocení.

Hejtman Bělica: Dobrovolná dohoda se společností OKK Koksovny je splněna
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Josef Bělica

„Každý krok, který může pomoci zlepšit životní prostředí v našem regionu, je důležitý. Kromě příspěvků na výměny neekologických kotlů také podporujeme čistou mobilitu. Dále jednáme s velkými podniky, které v našem kraji působí. Ty díky dobrovolným dohodám nad rámec svých povinností realizují aktivity, které naše životní prostředí zlepšují. Jejich zodpovědného přístupu si velmi vážím,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica.

Hejtman připomněl, že aktuálně má kraj dobrovolnou dohodu uzavřenou s celkem pěti velkými podniky, působícími v regionu. Kromě společnosti OKK Koksovny se k aktivitám nad rámec legislativy zavázaly ještě společnosti BorsodChem MCHZ, Lenzing Biocel Paskov, AL INVEST Břidličná a Třinecké železárny.

K aktivitám, které budou mít pozitivní vliv na životní prostředí, se v rámci dobrovolných dohod zavázal také Moravskoslezský kraj. Například z krajského rozpočtu finančně podporuje nadlimitní čištění komunikací, přispívá na výměnu starých kotlů v domácnostech, podporuje regionální monitoring kvality ovzduší nebo například podpoří obce v efektivnějším nakládání s komunálními odpady.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 22289 lidí

„Dobrovolné dohody uzavíráme s velkými podniky pravidelně už od roku 2018. Stejně jako se k aktivitám zavazují jednotlivé společnosti, činí konkrétní kroky i Moravskoslezský kraj. Vše, co jsme v dobrovolné dohodě přislíbili, jsme také realizovali. Například přispíváme všem úspěšným žadatelům o kotlíkovou dotaci dalších 7 a půl tisíce korun navíc. V minulém roce jsme tak z krajského rozpočtu na výměnu neekologického kotle vyplatili 17,4 milionu korun. Dalších více než 10 milionů máme připraveno pro následují období mezi lety 2024 a 2025. Také nad rámec zákonných povinností hradíme nadlimitní čištění silnic. Ročně takto vynakládáme přes 12 milionů korun na čištění komunikací v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší. Takto jsme během teplé poloviny roku, kdy je prašnost nejintenzivnější, vyčistili celkem 952 kilometrů krajských silnic,“ řekla radní pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Krajský úřad obhájil certifikát EMAS a certifikovaný systém řízení kvality. To znamená, že minimalizuje negativní dopady svého provozu na životní prostředí a zlepšuje kvalitu služeb občanům.

Společnost OKK Koksovny se v rámci dobrovolné dohody zavázala k celkem 11 opatřením. „Všechna opatření, ke kterým jsme se zavázali v dobrovolné dohodě jsme splnili. Věnujeme se pečlivé údržbě a zdokonalování naší technologie a neustále monitorujeme náš vliv na okolí. Jsme součástí tohoto regionu už více než sto let, uvědomujeme si zodpovědnost, kterou máme, a podílíme se proto i na projektech z oblasti sportu, kultury a péče o zelené plochy v Ostravě,“ řekl výkonný ředitel a předseda představenstva OKK Koksovny Pavel Woznica.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…