Hejtman Bubeníček: Naše děti mohou zabránit tomu, aby podobně trýznivý osud už nikoho nepotkal

13.07.2020 16:47

V Žatci se uskutečnila pieta za vypálený Český Malín.

Hejtman Bubeníček: Naše děti mohou zabránit tomu, aby podobně trýznivý osud už nikoho nepotkal
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Bubeníček (KSČM)

U památníku Malínských obětí před městským hřbitovem v Žatci se konal pietní akt k 77. výročí vypálení obce Český Malín na Volyni. Akci uspořádalo Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel – region Žatec. Za spolek byla přítomna i jeho předsedkyně Dagmar Martinková, která se u památníku setkala s hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem či starostkou Žatce Zdeňkou Hamousovou.

Desítky obyvatel Žatce a další pozvaní čestní hosté si poslechli projevy přítomných k uctění památky. „Musíme si tuto historii nejen připomínat, ale také s ní seznamovat naše děti, mladší generaci, která může do budoucna hodně změnit a zabránit tomu, aby podobně trýznivý osud už nikoho nepotkal,“ uvedl v projevu hejtman Bubeníček.

Za druhé světové války vypálili nacisté kromě Lidic a Ležáků i některé další české vesnice. Jednou z nich byla obec Český Malín na severozápadní Ukrajině. V červenci 1943 zde němečtí vojáci zmasakrovali přes tři sta českých osadníků. Osudného 13. července 1943 v sedm hodin ráno obklíčilo obec asi patnáct set německých vojáků. Obyvatelé byli pod záminkou přezkoumání dokumentů vyhnáni ze svých domovů a odvedeni do sousedního (Ukrajinského) Malína, ze kterého se podle svědků už ozývala střelba. Vojáci oddělili ženy, děti a starce od mladíků a mužů, poté všechny muže a část žen odvedli do kostela, školy a jiných budov, které polili hořlavinou a podpálili. Ten, komu se podařilo dostat ven, byl následně zastřelen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…