Hejtman Hašek: Bude problém najít vhodný přístup k imigrantům skutečně ohroženým válkou

09.09.2015 19:36

Bezpečnostní rada kraje jednala v Hodoníně. O bezpečnosti, plánech cvičení i migraci.

Hejtman Hašek: Bude problém najít vhodný přístup k imigrantům skutečně ohroženým válkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Řádné jedenácté zasedání Bezpečnostní rady Jihomoravského kraje se tentokrát uskutečnilo v Hodoníně. Kromě členů bezpečností rady se tak jednání zúčastnili zástupci obcí z rozšířenou působností z Hodonína, Veselí nad Moravou a Kyjova. Zástupci integrovaného záchranného systému informovali o činnosti v tomto regionu a seznámili přítomné i s aktuální bezpečnostní situací v kraji.

„Spolu s ředitelem Police ČR Jihomoravského kraje jsme informovali o aktuálním vývoji migrace. Navázali jsme na informace, které zazněly na debatě s obyvateli Břeclavi, tedy že na území Jihomoravského kraje v posledních dnech došlo k rapidnímu snížení záchytu běženců,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Ten poděkoval členům integrovaného záchranného systému za práci v poslední době. Zopakoval, že česká policie bohužel supluje práci italských a řeckých policistů, a to na břeclavském nádraží. Vyjádřil se také k informaci od ministerstva, že obce, kde jsou zařízení pro migranty, by měly dostávat 8 korun za uprchlíka a den.

„Myslím, že mnohem větší problém než 8 korun za uprchlíka na den v azylovém zařízení bude do budoucna pro celou českou společnost najít vhodný přístup k integraci těch, kteří nejsou ekonomickými migranty, jsou skutečně ohroženi válkou, politickými změnami v jejich státě, a já jsem velmi zvědav, jak stát přistoupí k této věci. Dnes se hlásí řada dobrovolníků, neziskovek, církve, města, obce, i kraj se hlásí k tomu, že můžeme pomoci. Jsme zřizovatelem Jihomoravského regionálního centra pro podporu integrace cizinců.  Ale zatím žádný konkrétní recept na toto téma nevzniká,“ dodal s tím, že migraci řeší stát, kraj může pouze poskytovat součinnost.

Hlavním úkolem kraje je zajištění bezpečnosti Jihomoravanů, po které volají i obyvatelé Břeclavi, kde vznikl detenční stanový tábor a ministerstvo vnitra se zajímá také o budovu věznice, kde již v minulosti bylo azylové zařízení.

Zástupci obcí z rozšířenou působností z Hodonínska seznámili členy bezpečnostní rady se svými krizovými plány či aktuální problematikou související s bezpečností.

„Z dalších bodů jsme probrali plán cvičení integrovaného záchranného systému na rok 2016 – budeme cvičit standardní situace, například velkou dopravní nehodu na komunikaci dálničního typu, zvláštní povodeň, pokud by došlo k poškození hráze některé z přehrad na území kraje, budeme cvičit činnosti hasičů včetně evakuací, policie nacvičí své zásahy včetně Amoku – aktivního střelce, svá cvičení má i záchranná služba,“ sdělil hejtman.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…