Hejtman Hašek: Bude problém najít vhodný přístup k imigrantům skutečně ohroženým válkou

09.09.2015 19:36

Bezpečnostní rada kraje jednala v Hodoníně. O bezpečnosti, plánech cvičení i migraci.

Hejtman Hašek: Bude problém najít vhodný přístup k imigrantům skutečně ohroženým válkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Řádné jedenácté zasedání Bezpečnostní rady Jihomoravského kraje se tentokrát uskutečnilo v Hodoníně. Kromě členů bezpečností rady se tak jednání zúčastnili zástupci obcí z rozšířenou působností z Hodonína, Veselí nad Moravou a Kyjova. Zástupci integrovaného záchranného systému informovali o činnosti v tomto regionu a seznámili přítomné i s aktuální bezpečnostní situací v kraji.

„Spolu s ředitelem Police ČR Jihomoravského kraje jsme informovali o aktuálním vývoji migrace. Navázali jsme na informace, které zazněly na debatě s obyvateli Břeclavi, tedy že na území Jihomoravského kraje v posledních dnech došlo k rapidnímu snížení záchytu běženců,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Ten poděkoval členům integrovaného záchranného systému za práci v poslední době. Zopakoval, že česká policie bohužel supluje práci italských a řeckých policistů, a to na břeclavském nádraží. Vyjádřil se také k informaci od ministerstva, že obce, kde jsou zařízení pro migranty, by měly dostávat 8 korun za uprchlíka a den.

„Myslím, že mnohem větší problém než 8 korun za uprchlíka na den v azylovém zařízení bude do budoucna pro celou českou společnost najít vhodný přístup k integraci těch, kteří nejsou ekonomickými migranty, jsou skutečně ohroženi válkou, politickými změnami v jejich státě, a já jsem velmi zvědav, jak stát přistoupí k této věci. Dnes se hlásí řada dobrovolníků, neziskovek, církve, města, obce, i kraj se hlásí k tomu, že můžeme pomoci. Jsme zřizovatelem Jihomoravského regionálního centra pro podporu integrace cizinců.  Ale zatím žádný konkrétní recept na toto téma nevzniká,“ dodal s tím, že migraci řeší stát, kraj může pouze poskytovat součinnost.

Hlavním úkolem kraje je zajištění bezpečnosti Jihomoravanů, po které volají i obyvatelé Břeclavi, kde vznikl detenční stanový tábor a ministerstvo vnitra se zajímá také o budovu věznice, kde již v minulosti bylo azylové zařízení.

Zástupci obcí z rozšířenou působností z Hodonínska seznámili členy bezpečnostní rady se svými krizovými plány či aktuální problematikou související s bezpečností.

„Z dalších bodů jsme probrali plán cvičení integrovaného záchranného systému na rok 2016 – budeme cvičit standardní situace, například velkou dopravní nehodu na komunikaci dálničního typu, zvláštní povodeň, pokud by došlo k poškození hráze některé z přehrad na území kraje, budeme cvičit činnosti hasičů včetně evakuací, policie nacvičí své zásahy včetně Amoku – aktivního střelce, svá cvičení má i záchranná služba,“ sdělil hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

19:02 Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

Otevřený dopis zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu k rukám ministra Víta Rakušana.