Hejtman Hašek: České firmy podepsaly v Tatarstánu kontrakty za 100 milionů euro

07.11.2014 14:27

Během druhého dne návštěvy Republiky Tatarstán, na kterou vzal české podnikatele ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a jihomoravský hejtman Michal Hašek, dnes 6. listopadu 2014 podepsaly české společnosti kontrakty za přibližně 100 milionů euro.

Hejtman Hašek: České firmy podepsaly v Tatarstánu kontrakty za 100 milionů euro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Konkrétně například společnost PSJ, a.s. podepsala protokol o záměru se společností ZAO Kazaňskij Ekologičeskij Komplex (KEK) na výstavbu třídírny tuhého komunálního odpadu Samosyrovo; zástupci společnosti PBS Velká Bíteš podepsali dohodu s kazaňskou firmou MVEN o zástavbě a zkouškách turbovrtulového motoru TP100 v zemědělském letounu FARMER 2 s perspektivou sériových dodávek a předseda představenstva společnosti FAVEA Maxim Khamet podepsal s Tatchimpharmpreparaty a.s. smlouvu na farmaceutickou výrobu mastí a gelů. „Je prvořadým úkolem nás politiků otevírat dveře a umožňovat kontrakty, které přinesou občanům ČR prosperitu a pracovní místa,” řekl po jednání hejtman Michal Hašek.

Dnešní den návštěvy zahájilo jednání s premiérem Ilšatem Chalikovem a vicepremiérem pro ekonomiku Ravilem Zaripovem. Delegace se též zúčastnila kulatého podnikatelského stolu, který zorganizovala zdejší Obchodní a průmyslová komora. „Oslovil mne jednoduchý a přehledný systém elektronizace státní správy , který je vysoce efektivní - šetří čas občanů, znamená vysokou míru kontroly práce politiků i úředníků při správě země či regionu. Vyžádal jsem si podrobnější informace a budu hledat možnosti inspirovat se tímto modelem na úrovni Jihomoravského kraje a jeho organizací a kompetencí,“ uvedl hejtman Hašek. „Tatarské straně jsem nabídl zkušenosti s budováním a fungováním systému integrované dopravy v našem regionu,“ dodal hejtman.

V Kazani budou jednat i rektoři brněnských a kazaňských univerzit. Hejtman Michal Hašek se dnes oficiálně sejde také s prezidentem Tatarstánu Rustamem Minnichanovem.

Tatarstán se nachází v centru Ruské federace na území Východoevropské roviny, na soutoku řek Volhy a Kamy, v centru velké industriální oblasti. Jde o jednu z nejvíce ekonomicky rozvinutých republik Ruska. Jeho metropolí je Kazaň. Životní úroveň je zde zhruba čtyřikrát vyšší, než je ruský průměr. Republika vlastní velký vědecký a intelektuální potenciál a disponuje mnoha klíčovými průmyslovými odvětvími – petrochemií, strojírenstvím, automobilovým a leteckým průmyslem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Hašek

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.