Hejtman Hašek: Nikdo nemusí mít obavu, že by mu nebyla poskytnuta pomoc

09.08.2016 20:26

Kraj vyšle kontrolu do Zdravotnické záchranné služby. Hejtman Hašek ujistil, že poskytovaná péče se nemění.

Hejtman Hašek: Nikdo nemusí mít obavu, že by mu nebyla poskytnuta pomoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Vedení Jihomoravského kraje se sešlo v úterý 9. srpna 2016 se zástupci odborových organizací a lékaři Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje (ZZS JMK). Důvodem byla současná situace v příspěvkové organizaci a nedávno vyhlášená stávková pohotovost právě ze strany jedné z odborových organizací. Jednání trvalo přes dvě hodiny a vedení Jihomoravského kraje si velmi podrobně vyslechlo názor odborářů i lékařů na interní situaci na ZZS JMK.

„Považuji situaci za vážnou, neberu na lehkou váhu vyhlášenou stávkovou pohotovost. Další kroky Jihomoravského kraje budou následující: na základě výsledků dnešního jednání a po poradě v krajské koalici vyšle ředitelka krajského úřadu počínaje zítřkem na moji žádost mimořádnou kontrolu do Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje. Kontrola bude komplexní a bude se týkat interních předpisů  a dodržování pracovně-právních předpisů, kolektivní smlouvy, dotkne se také ekonomiky, ale primárně půjde o věci, které označují odboráři,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Jak dodal, vedení  ZZS JMK bude mít samozřejmě právo vyjádřit se k výsledkům kontroly. „Očekávám, že finální zpráva bude na stole vedení kraje nejpozději na konci srpna při dodržení všech lhůt podle zákona o státní kontrole,“ uvedl hejtman Hašek s tím, že dnes také jednalo předsednictvo krajské tripartity. Hejtman tedy svolá Radu hospodářské a sociální dohody a na ní dostanou možnost vyjádřit se obě strany, tedy jak odboráři, tak vedení příspěvkové organizace ZZS JMK.

„To, co platí i v tomto okamžiku, je moje ujištění pro občany Jihomoravského kraje, že přes vyhlášenou stávkovou pohotovost a přes všechny kroky, které jsem teď popsal, záchranka normálně funguje. Nikdo nemusí mít obavu, že by mu nebyla poskytnuta pomoc, že by sanitka záchranné služby nedorazila. Čili na ten běžný provoz a základní úkol – to znamená zachraňovat lidské životy a chránit lidské zdraví – tahle situace nemá vliv,“ ujistil hejtman Michal Hašek.

Jak následně konstatoval, stávková pohotovost je rozhodnutí odborů. „Je to v této chvíli symbolická věc, která měla podtrhnout jejich pohled na vážnost té situace. Krajská koalice se tímto problémem zabývala dnes dopoledne, následovala schůzka s hejtmanem, s náměstkem pro zdravotnictví a také s kolegou z koaliční KDU-ČSL. Čili vedení kraje tomu věnuje maximální pozornost. A koneckonců i to, že hned zítra vyrazí do krajské záchranky také rozsáhlá kontrola, svědčí o tom, tu situaci chceme reálně řešit, a to v horizontu několika málo týdnů,“ uvedl hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…