Hejtman Novák: Bez dobré práce lidi v kraji neudržíme

07.03.2014 6:41

Moravskoslezský kraj pomůže malým a středním podnikatelům rozvíjet jejich firmy. Proto vyhlásil dotační program „Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji 2014“.

Hejtman Novák: Bez dobré práce lidi v kraji neudržíme
Foto: rep
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Program je zaměřen na podporu malých a středních podniků se sídlem nebo provozovnou na území Moravskoslezského kraje. Podnikatelé mohou požádat o poskytnutí účelových neinvestiční dotací na dva typy projektů.

„Bez dobré práce lidi v kraji neudržíme, region se nebude rozvíjet. Proto vedení Moravskoslezského kraje svými dlouhodobými aktivitami a opatřeními podporuje podnikatelské subjekty. Je to naše priorita,“ konstatoval hejtman Miroslav Novák s tím, že Moravskoslezský kraj bude i nadále využívat své průmyslové kapacity, protože ty dlouhodobě tvoří základ jeho ekonomiky. „Nezbytným předpokladem dalšího rozvoje našeho regionu a jeho konkurenceschopnosti je zároveň inovace stávajících kapacit a orientace na nová odvětví. Inovace není jen technologie, ale především stav mysli. Přeji tedy podnikatelům inspiraci, za kraj mohu slíbit, že jim pomůže jejich sny uskutečňovat,“ dodal hejtman.

První typem podpory jsou inovační vouchery, které kraj nabízí od roku 2009. Jde o jednorázovou podporu poskytnutou podniku na rozvoj spolupráce s vysokou školou nebo výzkumnou organizací. Je založena na transferu znalostí neboli přenosu vědeckých či technologických poznatků, které jsou pro podnikatelské subjekty nové, či ne zcela běžně dostupné. Cílem je podpořit jejich spolupráci v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Podpora bude poskytována ve formě účelových dotací maximálně ve výši 300 tisíc korun s tím, že vlastní spolufinancování uznatelných nákladů bude záviset na velikosti podniku – 45 procent střední podnik, případně 35 procent malý podnik. V případě, že podnik dotaci na inovační voucher od Moravskoslezského kraje v minulosti už obdržel, je výše kofinancování nastavena na 65 procent.

Druhým typem podpory jsou dotace, účelově určené na spolufinancování nákladů na nově vytvořené pracovní místo výzkumníka ve výzkumné a vývojové činnosti podniku, vzniklé po 1. lednu 2014. Cílem podpory je stimulovat vnitřní výzkumné a vývojové aktivity v malých a středních podnicích, a zároveň podpořit jejich případnou spolupráci s univerzitami, výzkumnými ústavy, případně jinými firmami v oblasti výzkumu a vývoje. Příjemce dotace bude povinen uplatnit výsledky výzkumných a vývojových aktivit v podobě konkrétních inovací. Jeden žadatel může obdržet dotaci na maximálně jedno vytvořené pracovní místo, k jehož udržení se zaváže po dobu 2 let od ukončení realizace projektu. Maximální výše dotace je 50 procent nákladů na jedno pracovní místo, maximálně však 300 tisíc korun.

Žadatelé mohou podat maximálně jednu žádost o dotaci v každém z obou typů podpory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-moravskoslezsky.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL