Bruntál: K zimní údržbě v těchto dnech

26.01.2023 13:55 | Tisková zpráva

Se sněhovou nadílkou v posledních dnech přišly nejen nostalgické vzpomínky na „pořádné zimy“, ale také výhrady některých obyvatel k zimní údržbě na území Bruntálu.

Bruntál: K zimní údržbě v těchto dnech
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Zimní údržbu provádí na základě smlouvy s městem Bruntál společnost TS Bruntál s.r.o. Obě organizace se v rámci svých kompetencí snaží v maximální míře o zabezpečení průjezdnosti místních komunikací, schůdnosti chodníků a dalších ploch. Přesto ne vždy, obzvláště po masivních přívalech sněhu, je možné následky okamžitě a plně odstranit k stoprocentní spokojenosti všech. Stejně tak není možné odstranit sníh a případně námrazu ze všech ploch a dochází i k situacím, kdy je sníh nahrnut např. k blízkosti autobusových zastávek při operativní údržbě silnic I. třídy.

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42148 lidí

Zimní údržba na komunikacích a dalších plochách ve vlastnictví města se řídí schváleným Plánem zimní údržby. TS Bruntál s.r.o. mají k dispozici celkem 12 strojů, z čehož jsou 3 traktory, 2 velká vozidla, 2 větší stroje a 2 menší stroje na chodníky, dále 1 malotraktor a 2 nakladače. Zimní údržbu zajišťuje celkem 19 stabilních pracovníků včetně řidičů, v případě potřeby jsou zapojeni další 4 pracovníci v rámci veřejně prospěšných prací na posílení ručního úhrnu sněhu ze zastávek a přechodů.

Proč tedy není a ani nemůže být, zvláště v těchto dnech, situace absolutně dokonalá? V první řadě je třeba mít na paměti fakt, že zimní údržba je zmírňování závad vzniklých povětrnostními vlivy, nikoliv jejich úplné odstranění. Přestože dojde k chemickému ošetření povrchů udržovaných ploch solí a solankou, nelze zajistit stejnou kvalitu reakce chemického posypu na různých typech povrchů z ohledem na tvar materiálů, pórovitost, vzdušnou vlhkost atd. Proto „to někde klouže a jinde zase ne“.

Vhodná, či spíše nezbytná je v těchto dnech pořádná zimní obuv a maximální obezřetnost při pohybu po městě. „Chtěl bych se zastat těch, kteří provádějí zimní údržbu. Není v jejich silách zajistit dokonalý stav všude, i když jsou nasazeny všechny prostředky. Očekával bych v tomto ohledu víc shovívavosti od některých občanů. Věřím, že většina to chápe s porozuměním, za což jim děkuji,“ řekl k tématu starosta města Martin Henč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…