Hejtman Petera: Byl to úžasný zážitek vidět, jak se koně rozběhli

24.03.2015 5:30

Divocí koně, kteří byli dovezeni na konci ledna z Velké Británie, se už prohánějí ve volné přírodě u Milovic na Nymbursku.

Hejtman Petera: Byl to úžasný zážitek vidět, jak se koně rozběhli
Foto: red
Popisek: Miloš Petera, hejtman a předseda středočeské ČSSD

Čtrnáctihlavé stádo exmoorských poníků prošlo karanténou a v sobotu 21. března 2015 bylo vypuštěno na čtyřicetihektarovou pastvinu v bývalém vojenském prostoru. Akce se zúčastnil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) a jeho náměstek pro oblast pro oblast životního prostředí a zemědělství Marek Semerád (ČSSD).

„Byl to úžasný zážitek vidět, jak se koně rozběhli do volné přírody. Křoviny v dosavadním výběhu úplně vypásli, takže se svého úkolu spásat nežádoucí rostliny v této lokalitě zhostili na výbornou. Středočeský kraj podpořil tento projekt na záchranu zdejší stepi a luk jedním milionem korun,“ řekl středočeský hejtman Miloš Petera.

Koně patří v Evropě včetně České republiky k původním živočišným druhům

Tento projekt neziskové organizace Česká krajina má do oblasti především vrátit přirozenou rovnováhu a zachránit zdejší mimořádně pestré druhy motýlů a jiné fauny a flóry. „Otevřenou krajinu bývalého vojenského prostoru začalo ohrožovat zarůstání agresivními bylinami a dřevinami poté, co odtud počátkem devadesátých let odešla armáda,“ řekl náměstek hejtmana Marek Semerád.

Koně patří v Evropě včetně České republiky k původním živočišným druhům, na kontinentu je vyhubil člověk. Divoce žijící koně přežili v horském prostředí Exmooru, na náhorní planině s mnoha mokřinami a vřesovišti. První písemná zmínka o nich spadá do roku 1086 a patří tak k nejstarším známým plemenům koní v Evropě. Po staletí je místní lidé nazývali jednoduše „divocí koně“ a v královské honitbě byli tradičně vedeni na seznamech divoké zvěře. Až v 19. století se začali jmenovat exmoorský pony, někdy také keltský pony.

Mají se tak uchovat vzácné stepi a louky

Toto plemeno nebylo nikdy používáno k tahu ani k jízdě, jeho jediným úkolem bylo spásání hrubé vegetace a stejnou roli teď má i v České republice. Mají se tak uchovat vzácné stepi a louky, které jsou existenčně nezbytně pro mizející druhy motýlů, četné druhy ptáků, plazů a dalších ohrožených obratlovců, ale též nespočtu rostlin.

Během těchto prvních měsíců se ve stádu ještě stále vytvářejí sociální vazby. Teprve později, po narození a zesílení hříbat, bude ke stádu přivezen hřebec. Všechna zvířata jsou evidována v plemenné knize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…