Hejtman Petera: Kraj podpořil projekt spojení Prahy, letiště a Kladna

14.07.2015 17:27

Středočeští krajští radní se v pondělí 13. července seznámili s deseti variantami řešení železničního spojení Prahy, letiště Václava Havla Praha a Kladna.

Hejtman Petera: Kraj podpořil projekt spojení Prahy, letiště a Kladna
Foto: red
Popisek: Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD)

Varianty těchto spojení zpracovalo pro Správu železniční dopravní cesty, s. r. o., sdružení společností Metroprojekt a SUDOP a Středočeský kraj byl vyzván k výběru vhodné varianty jako objednatel veřejné dopravy ve středních Čechách.

„Předložená řešení spojení Prahy s letištěm a Kladnem jsme posuzovali z hlediska náročnosti budoucího provozu na železniční trati Praha–Kladno, od které se budou odvíjet investiční náklady na výstavbu. Zároveň musíme počítat i s tím, že dojde ke zvýšení požadavku na úhradu prokazatelné ztráty z provozu regionální dopravy. Rozhodli jsme se proto pro variantu navrhující rychlou, ucelenou realizaci stavby v celé trase Kladno – Masarykovo nádraží,“ sdělil hejtman Miloš Petera (ČSSD) a dodal, že takto významné dopravní spojení není možné zajišťovat systémem tzv. vlakotramvaje.

Hejtman také upřesnil, že předložené varianty spojení se liší především způsobem napojení na letiště. „Všechny vycházejí buď z využití železniční trati č. 120 ,Dejvické‘ Praha Masarykovo nádraží – Kladno, nebo č. 122 ,Jinonické‘, která je vedena po trase Praha hl. nádraží – Praha-Smíchov – Hostivice – Rudná u Prahy, doplněné o novou kolejovou spojku na letiště. Většina variant také obsahuje vybudování nových železničních zastávek Praha-Výstaviště, Praha-Liboc a Praha-Dlouhá Míle,“ přiblížil návrhy spojení hejtman.

Varianta schválená Středočeským krajem (s označením R1) představuje plně dvoukolejnou trať ,Dejvická‘, kterou jsou do Prahy Masarykova nádraží vedeny všechny vlaky od letiště, které jezdí s intervalem deset minut, od Kladna s intervalem třicet minut u osobních vlaků a třicet minut u spěšných vlaků. Kraj tímto rozhodnutím také podporuje vybudování nových železničních zastávek Praha-Výstaviště, Praha-Liboc a Praha-Dlouhá Míle s dopravním terminálem a parkovištěm P+R i možnost protažení tramvajové trati od Divoké Šárky přes pražské sídliště Dědina k terminálu Dlouhá Míle. „Vzhledem k tomu, že varianta R1 neobsahuje přímé vlakové spojení Kladno – letiště Václava Havla Praha, požadujeme tudíž také ponechání otevřené možnosti dobudování této kolejové spojky v následné fázi výstavby,“ uzavřel hejtman Petera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.