Hejtman Půta: V Šimonovicích posvětí opravenou Minkovickou kapli

02.04.2016 16:55

Slavnostní událost čeká v neděli 3. dubna Šimonovice. U příležitosti Svatého roku milosrdenství, který vyhlásil papež František, dojde k posvěcení Minkovické kaple a jejímu novému zasvěcení Božímu milosrdenství. Bohoslužbu bude celebrovat J. Ex. Msgre. Jan Baxant, biskup Litoměřický. Slavnost, jíž se zúčastní také hejtman Libereckého kraje Martin Půta, začíná v 15:00 hodin.

Hejtman Půta: V Šimonovicích posvětí opravenou Minkovickou kapli
Foto: martinputa.cz
Popisek: Martin Půta, starosta Hrádku nad Nisou

Kaple stojí v Šimonovicích v ulici Rozdvojená a první zmínky o její výstavbě se objevují již kolem roku 1906. Tehdy byla zasvěcena Janu Nepomuckému. O sto let později už trpěla chátráním a tak v letech 1995 – 2000 byla zahájena její oprava, která však nikdy nedospěla do konce, a tak kaple i nadále trpěla působením času. Teprve v roce 2014 začala opět její oprava, díky programu Podpora obnovy a rozvoje venkova – podpora sakrálních památek, Ministerstva pro místní rozvoj, z něhož se obci povedlo získat finance a zahájit generální rekonstrukci. Slavnostní otevření opravené kaple se odehrálo v listopadu roku 2015.

Posvěcení svatostánku a jeho zasvěcení, které společně pořádají obec Šimonovice, farnost Dlouhý Most a farnost Rochlice, je symbolickým vyvrcholením společného úsilí všech o záchranu této památky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.