Hejtman Šimek: Pamětníkům musíme naslouchat

22.04.2018 13:06

Na čestném pohřebišti v Ořechově, kde spočívají ostatky více než 1400 vojáků padlých při osvobozovacích bojích na jižní Moravě, se u příležitosti 73. výročí ukončení druhé světové války uskutečnila vzpomínková akce.

Hejtman Šimek: Pamětníkům musíme naslouchat
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (BPP, zvolen za hnutí ANO)

Památku obětí nejtragičtější kapitoly moderních dějin zde v sobotu 21. dubna 2018 za Jihomoravský kraj položením květin uctil hejtman Bohumil Šimek. Hejtman ve své řeči konstatoval, že nelze zcela splatit dluh k lidem, kteří nasazovali svoje životy pro naši svobodu.

„Musíme však naslouchat pamětníkům a připomínat dalším generacím toto tragické a zároveň heroické období,“ zdůraznil Bohumil Šimek. Sobotního pietního aktu se zúčastnili též představitelé Generálního konzulátu Ruské federace, zástupci Ořechova a okolních obcí, organizací bojovníků za svobodu a dalších občanských iniciativ, včetně členů klubů vojenské historie.

K tankové bitvě v Ořechově došlo 24. dubna 1945. Střet otevřel vojákům Rudé armády přístup k Brnu – to bylo následně osvobozeno 26. dubna. V samotné bitvě položilo své životy na 960 vojáků Rudé armády. Události posledních dnů války se tragicky dotkly také Ořechova, jehož dvacet obyvatel zahynulo, 176 domů bylo úplně zničeno a žádné z více než 600 stavení obce nezůstalo nepoškozeno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…