Hejtman Štěpán: O barokní skvost je potřeba se postarat

05.08.2020 13:48

Hejtman Jiří Štěpán žádá ministerstvo kultury o zajištění ochrany vzácné barokní památky Braunova Betléma u Hřibojed na Královédvorsku. Sochařské dílo z 18. století, vytesané z rostlé skály a zakomponované do přírodní krajiny, čeká revitalizace. Spolu s tím by se mělo upravit i nejbližší okolí pro návštěvníky.

Hejtman Štěpán: O barokní skvost je potřeba se postarat
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

„Prioritou v otázce Braunova Betléma je především jeho záchrana, protože jde o mimořádné barokní dílo, ať už díky pozoruhodné koncepci či díky umělecky mimořádně kvalitnímu provedení Matyáše Bernarda Brauna. Jako celek nemá obdoby u nás ani ve Střední Evropě,“ říká hejtman kraje Jiří Štěpán, který za účelem záchrany vzácné historické památky provedl celým areálem Braunova Betléma v Novém lese u Kuksu ministra kultury Lubomíra Zaorálka.

Ministerstvo kultury s Národním památkovým ústavem (NPÚ) připravuje investiční záměr, který bude řešit Braunův Betlém z hlediska ochrany památky i z hlediska odpovídajícímu zázemí pro turisty. Finanční prostředky ze strany ministerstva jsou již připraveny a s přípravnými pracemi se má začít na podzim tohoto roku.

„Koncem září začne průběžné čištění soch od mechů, lišejníků a jiných biologických nečistot. Tento krok se jeví jako nejvhodnější a vyplývá z výsledků vědecko-výzkumného projektu, který podpořilo ministerstvo kultury. Studenti z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice v Litomyšli začnou sochy opět čistit a pomohou k tomu, abychom co možná nejdéle mohli krásu Braunova Betlému obdivovat,“ upřesňuje hejtman Štěpán a dodává, že chce bezodkladně iniciovat další jednání mezi ministerstvem, NPÚ, městem Dvůr Králové nad Labem a obcí Hřibojedy kvůli soše poustevníka Juana Garina. Skulptura totiž patří obci Hřibojedy, která nemá dostatečné finanční prostředky na její ochranu.

Stejné majetkoprávní záležitosti se týkají sochy ovečky, která je v majetku města Dvůr Králové nad Labem. „Do budoucna je zcela zásadní, aby došlo k scelení majetku v rámci celého areálu Braunova Betléma. Toto území musí být řešeno jako celek, což obnáší nejen opravu soch, ale i úpravu okolního turistického zázemí, které se rozkládá i na lesních pozemcích,“ doplňuje hejtman Štěpán.

Návštěvníci mohou v současnosti po areálu Kuksu a Braunova Betlému cestovat časem. Kraj totiž inicioval vytvoření mobilní aplikace se společností More.is.More, s jejíž pomocí mohou turisté vidět dílo Matyáše Brauna v jeho původní podobě z 18. století.

Anketa

Podporujete zestátnění exekutorů dle návrhu SPD Tomia Okamury?

98%
2%
hlasovalo: 11402 lidí

„Hlavní reliéf reálného Braunova betléma jsme naskenovali s přesností 0,2 milimetru. Díky tomu máme zcela detailně zachycen aktuální stav památky, a to s maximální přesností. Při vytváření této aplikace jsme využili dřevěný model Braunova Betléma, jehož autorem je řezbář ze Dvora Králové nad Labem Leoš Pryšinger. Náš kraj je v rámci České republiky lídrem ve využívání rozšířené reality při prohlídkách a ochraně památek,“ upozorňuje hejtman Štěpán. Naskenovaná data zároveň poslouží pro dokumentaci stavu památky do budoucna. Aplikace prostřednictvím chytrého mobilního zařízení zobrazuje podobu barokního sousoší z doby jeho vzniku a její uživatelé se v ní také dočtou zajímavé informace o jeho minulosti i o samotném autorovi – sochaři Bernardu Braunovi.

Aplikace je dostupná v několika světových jazycích a částečně tak nahrazuje tištěné brožury.

Braunův Betlém je sochařské dílo z období baroka z 18. století. Jedná se o skupinu soch a reliéfů vytvořených proslulým barokním umělcem Matyášem Bernardem Braunem. V roce 2001 byl betlém vyhlášen národní kulturní památkou a zařazen na indikativní seznam dědictví UNESCO, díky čemuž se může ucházet o zapsání na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…