Hejtman Zimola: Je naší povinností heliport pro obyvatele kraje zajistit

26.11.2013 17:50

Pozemek pod budoucím heliportem na Jihočeském letišti se stane majetkem kraje.

Hejtman Zimola: Je naší povinností heliport pro obyvatele kraje zajistit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

Smlouvu o darování pozemku v areálu Jihočeského letiště v Plané u Českých Budějovic, kde má vzniknout nový heliport letecké záchranné služby, podepsali v úterý 26. listopadu 2013 hejtman Jiří Zimola a ředitel odboru správy majetku Ministerstva vnitra České republiky Miroslav Konopecký. Plocha, která dosud patřila uvedenému ministerstvu, se tak stane majetkem kraje.

Nový heliport by měl na letišti vyrůst do konce příštího roku. Počítá se přitom s investicí 33,4 milionu korun, kterou pokryje kraj ze svého rozpočtu. Základna pro vrtulník letecké záchranky tu bude v provozu 24 hodin.

V současnosti se heliport letecké záchranné služby nachází na letišti Hosín na Českobudějovicku. Kraj ho ale považuje za nevyhovující. „Problematický je stav objektu i to, že je tam letecká záchranka v nájmu. To je do budoucna neudržitelná situace a my jsme si vědomi toho, že je naší povinností tuto službu pro obyvatele kraje zajistit,“ vysvětlil důvody stavby nové základny Zimola.

Podle hejtmana je umístění heliportu na letišti v Plané navíc logičtější než v Hosíně, protože je to podstatně blíž k českobudějovické nemocnici.

Součástí nového heliportu bude i další výjezdní místo pro tři sanity zdravotnické záchranné služby, což napomůže zkrátit jejich dojezdové časy na území Českokrumlovska. Zázemí tu najdou i sloužící lékaři, záchranáři, piloti a řidiči.

Provozovatelem vrtulníku letecké záchranné služby je na základě smlouvy s ministerstvem zdravotnictví společnost Alfa – Helicopter. Využívá stroj typu Bell 427. Odborný personál, zdravotnické vybavení a přístrojovou techniku zabezpečuje Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…