Hejtman Zimola: Základna letecké záchranné služby je blíž k nemocnici

13.09.2015 14:38

Nová letecká základna pro vrtulník začala oficiálně sloužit Zdravotnické záchranné službě Jihočeského kraje (ZZS JčK) v sobotu 12. září. Stanoviště vyrostlo za zhruba rok v sousedství českobudějovického letiště v Plané a náklady na jeho vybudování ve výši necelých 60 milionů korun hradil zřizovatel ZZS JčK – kraj.

Hejtman Zimola: Základna letecké záchranné služby je blíž k nemocnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Základna letecké záchranné služby se dosud nacházela na hosínském letišti na Českobudějovicku. „Problematický byl stav tamního objektu, který nebylo možné udržovat ani do něj investovat, neboť se jedná o soukromý majetek a záchranná služba tam byla pouze v nájmu. Navíc její umístění do Plané je logičtější než v Hosíně, protože je to podstatně blíž k českobudějovické nemocnici,“ shrnul hejtman Jiří Zimola důvody, proč se kraj rozhodl do stěhování investovat.

Provozovatelem vrtulníku letecké záchranné služby je na základě smlouvy s ministerstvem zdravotnictví společnost Alfa – Helicopter. „Odborný personál, zdravotnické vybavení a přístrojovou techniku zabezpečujeme my,“ dodal ředitel ZZS JčK Marek Slabý.

Lepší vykrytí sanitami na území Křemežska a severní části Boleticka

Součástí základny letecké záchranné služby je i nové výjezdové stanoviště pro pozemní posádku ZZS JčK. „Díky tomu se nám podařilo lépe vykrýt a tím i zkrátit dojezdové časy sanit na území Křemežska a severní části Boleticka,“ upřesnila první náměstkyně hejtmana Ivana Stráská.

Na základně podle Slabého najdou zázemí lékaři, záchranáři, piloti, technici i řidiči. „Současně je tu vyčleněn prostor pro ostatní složky IZS, umožňující přistání například policejního vrtulníku a jeho umístění v hangáru,“ naznačil ředitel ZZS JčK s tím, že tu budou mít záchranáři k dispozici i vozidla pro řešení mimořádných událostí a transport osob s vysoce nebezpečnými nákazami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…