Hejtman a předseda Svazu vinařů žádají stát o větší ochranu proti vinařským šmejdům

30.10.2014 9:34

Útok neznámou chemickou látkou na dům a automobil osoby, která pracuje v inspekčních orgánech státu na kontrole kvality vína, byl 24. října 2014 důvodem pro žádost hejtmana Michala Haška a předsedu Svazu vinařů Tibora Nitraye o tvrdý a rázný zásah státu.

Hejtman a předseda Svazu vinařů žádají stát o větší ochranu proti vinařským šmejdům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

„Na území Jihomoravského kraje v uplynulých týdnech došlo k útoku na majetek člověka, který se zabývá inspekční činností v oblasti vinařství a vinohradnictví. Věc se vyšetřuje, to, po čem nyní voláme jako nejvyšší představitelé Vinařského fondu, je posílení kontrolních pravomocí inspekčních orgánů, nejenom v této věci a posílení bezpečnosti lidí, kteří se věnují těmto inspekcím. Odhadované daňové úniky v oblasti pančování vína jsou v řádech miliard korun, studie Svazu vinařů hovoří o 2,5 miliardách korun ročně. Počínaje dneškem říkáme, že vinařští šmejdi nemohou používat takovéto extrémní metody. Chceme, aby si na ně stát došlápl. Hovořil jsem s ministrem vnitra Milanem Chovancem, chceme, aby se inspektoři, kteří mají na starost víno, stali  součástí daňové kobry, a aby tito lidé byli také ochráněni. Základní cíle jsou dva – chránit spotřebitele, protože moravské víno si vybudovalo vynikající pověst za 25 let a my nechceme, aby ho žádní šmejdi kazili. Zároveň chráníme všechny poctivé moravské vinaře. Nechceme, aby nějaká partička, která možná přešla z lihové mafie, možná odjinud, kazila dlouhodobě budovanou dobrou pověst  moravského vína  a zejména jeho kvalitu,“ zdůraznil hejtman Michal Hašek.



„Byl bych velice vděčný státu, aby se pro inspekci vytvořily takové materiální a personální podmínky,  aby v době, kdy dochází k takovýmto útokům, měli motivaci zůstávat u inspekce. Ty, kteří jsou ve tmě, je potřeba vyhledávat, nasadit určitou osobní statečnost a znalost věci. Když by stát dopustil, aby tyto lidi někdo zastrašoval, tak zbudeme na kontroly jedině my a to není v pořádku. Proti černému trhu musí bojovat stateční lidé, kteří musí vědět, že za nimi někdo stojí,“ uvedl předseda Svazu vinařů Tibor Nitray. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-jihomoravsky.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…