Hejtmani krajů dotčených kausou "Vrbětice" se účastnili Bezpečnostní rady státu

23.12.2014 16:45

Aktuální situaci ve Vrběticích věnovala Bezpečnostní rada státu nejvíce času ze svého zasedání, kterého se zúčastnil i předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek a také hejtmani Zlínského a Pardubického kraje, Stanislav Mišák a Martin Netolický.

Hejtmani krajů dotčených kausou "Vrbětice" se účastnili Bezpečnostní rady státu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Výstražná tabule

Předseda Asociace krajů a Jihomoravský hejtman Michal Hašek po jednání poděkoval předsedovi vlády, za to, že hejtmanům umožnil prezentovat stanoviska krajů k aktuální problematice skladu zbraní a munice po kauze Vrbětice. Po jednání doplnil "Budeme s vládou maximálně spolupracovat na prověření a aktualizaci krizové dokumentace ve všech dotčených lokalitách ČR.

Podle ministra vnitra Chovance je nezbytné zpřísnit podmínky pro nakládání s vojenským materiálem a pro získávání licencí na tuto činnost. "Budeme chtít, aby munice byla lépe, precizněji popsána v právním řádu České republiky," uvedl. Jedním z opatření má být například supervize státu nad kontrolami trhavin a munice. V samotném transportu munice, při kterém budou asistovat policisté i hasiči, nevidí Chovanec žádný zásadní problém. "Spočítáme každou bednu, každý náboj, každou minu, která se bude odvážet. Udělá se precizní kontrola, to můžeme veřejnosti slíbit. A udělá se harmonogram odvozu za účasti policistů," slíbil ministr.

Hejtman Pardubického kraje doplnil ministra vnitra. "Vedoucí skladník, který je přímo z Květné, požadoval přítomnost pyrotechniků a dalších specialistů, kteří zkontrolují veškeré navážené bedny munice. Stejně tak v nejbližší době vznikne jednotka požární ochrany v počtu dvou lidí a jedné cisterny," přiblížil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Před odvozem musí munici nejprve důkladně prohlédnout policejní pyrotechnici. Část munice poputuje do skladu v Květné na Svitavsku, zbytek se odveze kupcům. Na transport budou dohlížet policisté i hasiči.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek na závěr dodal. "Jsem rád, že bude také v gesci ministerstva vnitra a zemědělství zpracován návrh řešení lokality Boří les u Břeclavi, kde je třeba vyčistit ještě přes 500 ha lesu od munice pocházející z konce 2.světové války, kdy zde vyletěla do povětří muniční továrna Muna. Věřím, že nejpozději do 5 let bude Boří les vyčištěn, což se posledních 25 let bývalým vládám nepovedlo".

Bezpečnostní rada státu se shodla také na nových legislativních opatřeních. Zpřísnit se má nakládání s vojenským materiálem a kontroly munice mají být důslednější. V současné době je má na starosti přes 50 policistů, do tří let by se mohl jejich počet zvýšit na 200.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…