Jan Veleba: Horka dělají v hlavě páně Prouzy své

29.07.2022 7:10 | Komentář

Současná vlna veder má negativní vliv nejen na kardiaky, ale i na myšlení některých lidí, neboť jak jinak si vysvětlit názor pana Tomáše Prouzy, ve kterém se ptá, kdy začnou „agrobaroni“ zlevňovat mouku.

Jan Veleba: Horka dělají v hlavě páně Prouzy své
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

Na svém tveetu prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR pan Prouza napsal, cituji: „Přiznám se, že nerozumím tomu, proč ministr zemědělství už dávno nepřesunul část dotací od agrobaronů třeba k pekárnám. Mohli jsme mít okamžitě levnější chleba a pečivo, nižší inflaci a pekárny nemusely krachovat. Místo toho dál tečou miliardy agrobaronům.“

Nemelem, nemelem...

Patrně pan Prouza z přehřátí zapomněl na skutečnost, že zemědělci nevlastní mlýny ani obchody s moukou, takže mouku neprodávají. Ale pojďme k meritu věci a podívejme se, jak jsou na tom mlynáři a v návaznosti na ně pekaři. Mlynářům stoupla násobně cena elektřiny a také obalů. To jaksi pan Prouza popomněl a nebo si neuvědomil, že už dávno se u nás nemele mouka na vodních mlýnech, jako ještě před sedmdesáti lety. Nezaznamenal ani vliv inflace na zvyšování mezd, ani stoupající náklady na dopravu.

Naprosto unikátní u pana Prouzy je to, že mu zcela vypadla z paměti skutečnost, že maloobchodní cenu mouky nejvíce ovlivňují právě jeho chlebodárci, totiž zahraniční obchodní řetězce. A tak by se měl jich, svých šéfů ptát, kdy sníží svoje marže, ale nejen u mouky!

Inu v tom horku nemusí pan prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza stíhat číst vše a všemu i porozumět. Jinak by věděl, že část dotací po schválení Poslaneckou sněmovnou k těm pekárnám jde, ale celé dotace do agropotravinářského průmyslu nepokrývají enormní růst cen energií.

Bonbónek na závěr

Pan ministr Nekula v současné době vynakládá nemalé úsilí, aby jedné z největších pekáren odebral vyplacenou dotaci ve výši 100 milionů korun! Možná, že to je onen dnes už pověstný signál převzatý od premiéra, který ovšem spíš než snížení cen mouky přivodí pravý opak. Sečteno a podtrženo, nejenom vedro, ale i odpor k českým potravinám, kterým pan Prouza proslul, to nemůže přinést mimo mozkové disfunkce a ztráty soudnosti nic dobrého. I když, kdo ví. Třeba i u nás budou nejapnosti a lži páně Prouzy jedním z kamínků, který uvolní lavinu podobnou té v Nizozemí.

Ing. Jan Veleba
agrární publicista a emeritní prezident AK ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…