Hejtmani s ministryní jednali o penězích na sociální služby, obchodu s bídou i o krizovém bydlení

20.03.2015 20:18

Rada Asociace krajů se dnes v pátek 20. března 2015 ve Štiříně setkala s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou Tominovou. Společné jednání se věnovalo financování sociálních služeb a kompenzací nákladů krajů za nově přijaté úředníky v souvislosti s přechodem financování sociálních služeb na kraje.

Hejtmani s ministryní jednali o penězích na sociální služby, obchodu s bídou i o krizovém bydlení
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Jednání Asociace krajů s ministryní Michaelou Marksovou Tominovou.

Před společným jednáním s vládou, které proběhne příští týden v Praze, se hejtmani s ministryní Marksovou Tominovou shodli na vzájemné podpoře dofinancování sociálních služeb. Krajům v současné podobě financování chybí na sociální služby 721,5 miliónu Kč, které budou za podpory ministryně práce a sociálních věcí požadovat na vládě.

Hejtmani při jednání připomenuli skutečnost, že dochází k poklesu daňových výnosů a to o 14 – 15% v jednotlivých krajích. „Je nezbytné výběr daní zlepšit,“ řekl na tiskové konferenci po jednání Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR.

S Michaelou Marksovou Tominovou se Rada Asociace krajů bavila i o společném úsilí vedoucímu k budování či rekonstrukci ústavů pro klienty s Alzheimerovou nemocí anebo potřebě dál budovat domovy pro seniory. Zároveň se jednání dotklo i problematiky tzv. „krizového bydlení“ a řešení situace kolem ubytoven a tzv. „obchodu s bídou“.

Jednoznačnou shodu pak hejtmani a ministryně nalezli v otázce hornických důchodů a ministryně Tominová získala v této věci jejich jasnou podporu.

Na tiskové konferenci se předseda Asociace krajů Michal Hašek krátce zmínil i o žádostech o finanční prostředky na rekonstrukce silnic II. a III. tříd. „Kraje budou mít do příští středy veškeré žádosti podány a s ohledem na změnu metodiky v těchto žádostech ze strany Státního fondu dopravní infrastruktury, považujeme rychlost zpracování žádostí za úspěšnou,“ uzavřel téma žádostí předseda AKČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Asociace krajů ČR

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…