Hejtmani začali jednání tématy migrace a projektu Pošta Partner

18.09.2015 15:47

22. jednání Rady Asociace krajů ČR začalo setkáním s generálním ředitelem státního podniku Česká pošta Martinem Elkánem a s ředitelem odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR Tomášem Haišmanem. Úvodním tématem byla prezentace projektu Pošta Partner a projednávání problematiky spojené s migrací.

Hejtmani začali jednání tématy migrace a projektu Pošta Partner
Foto: akcr.cz
Popisek: Asociace krajů ČR

22. jednání Rady Asociace krajů ČR začalo setkáním s generálním ředitelem státního podniku Česká pošta Martinem Elkánem a s ředitelem odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR Tomášem Haišmanem. Úvodním tématem byla prezentace projektu Pošta Partner a projednávání problematiky spojené s migrací.

Projekt Pošta Partner bude pokračovat v jednotlivých krajích jednáním s obcemi o vytvoření společných partnerských poboček pošt například na obecních úřadech nebo v dalších místech. Rozšířily by se tak služby pro veřejnost a zvýšila by se jejich úroveň. Předseda Rady Asociace krajů Michal Hašek požádal generálního ředitele České pošty Martina Elkána o přehled poštovních poboček v krajích, kterých se projekt týká. "Asociace krajů vyjadřuje jednoznačnou podporu tomuto projektu. Naším hlavním cílem je dostupnost poštovních služeb, nechceme, aby zmizely desítky poštovních poboček zejména z malých obcí. Proto chceme uzavřít memorandum o partnerství a realizovat další společné aktivity. Budeme řešit i to, zda by kraje do projektu Pošta Partner mohly zapojit své příspěvkové organizace. Nevylučuji spolupráci krajů s obcemi v případě vzniku partnerských pošt, aby tato služba zůstala zachována rozhodně i ve venkovských oblastech," uvedl předseda Michal Hašek. Hejtmani také apelovali na zástupce České pošty, aby jednali s obcemi individuálně a vstřícně a konečná dohoda byla výsledkem společného dialogu.

Dalším tématem jednání byla současná migrační politika státu v souvislosti s problémem uprchlické vlny, s níž se potýkají jednotlivé evropské státy. "Plně podporujeme Vládu České republiky v tom, když odmítá povinné kvóty, protože ty samy nic neřeší. Pro uprchlíky není naše republika cílovou zemí, což dokazuje to, že tady letos o azyl požádalo celkem 990 lidí, z toho polovina je z Ukrajiny. Respektujeme klíčovou roli státu v řešení migrační vlny, naše země dodržuje jak evropské, tak vnitrostátní právo. Uvědomujeme si i hluboký humanitární rozměr krize, nemůžeme se tvářit, že se nás to netýká. Ale musíme vycházet z našich kapacit a ekonomických možností.  Pro nás hejtmany je prioritní ochrana země, kraje a našich lidí," řekl Michal Hašek a ocenil dosavadní přístup ministerstva vnitra i skvělou práci policie při řešení situace přímo v Jihomoravském kraji.

Dodal, že kraje jsou logistickou základnou, která také spolupracuje s neziskovými organizacemi. Jak uvedl ředitel odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR Tomáš Haišman, ministerstvo vnitra je v kontaktu s krajskými úřady a v současnosti dochází k mapování volných kapacit. "Ministerstvo vnitra schválilo program relokací, kdy by do České republiky přišlo v první fázi 1500 lidí, z toho 400 lidí z táborů v Jordánsku a Kurdistánu, dále 1100 osob z relokačních letů z Itálie a Řecka. Do konce roku 2015 půjde zatím o celkově 100 lidí, kteří projdou standardním azylovým procesem," upřesnil Tomáš Haišman.

Jednání pokračuje tématy financování sociálních služeb v roce 2016, koncepcí sociálního bydlení a dopadem migrační vlny na sociální služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.