Hejtmanka Pokorná Jermanová: První projekty budou realizovány již v roce 2020

25.08.2019 10:25

Středočeský kraj startuje Participativní rozpočet

Hejtmanka Pokorná Jermanová: První projekty budou realizovány již v roce 2020
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

O 50 milionech korun z krajského rozpočtu budou moci rozhodnout přímo občané Středočeského kraje. Jejich hlasování rozhodne o tom, které projekty budou realizovány a které ne. Přibližně 5 procent investičního rozpočtu Středočeského kraje bude určeno na tzv. Participativní rozpočet. O přízeň Středočechů tak mohou soupeřit projekty, jako je například výsadba zeleně s obnovou hasičských zbrojnic či projekty zvyšující bezpečnost chodců s projekty parkového vybavení. Středočeský kraj bude na projektech spolupracovat i s obcemi.

„Participativní rozpočet je pro mne důležitým projektem. Dokáže zapojit aktivní občany do dění ve Středočeském kraji, nasměruje finance dle veřejného mínění. Je to významný prvek demokratického rozhodování a aktivního občanství, cesta budování důvěry mezi veřejností a volenými zástupci. Výsledky hlasování budou pro nás závazné. Jsem hrdá, že Středočeský kraj je prvním krajem v ČR, který k tomuto kroku přistoupil,“ říká hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011).

Participativní rozpočet bude dlouhodobou součástí rozpočtu kraje. Projekty budou mezi sebou soutěžit ne v rámci celého kraje, ale v menších, lidem bližších lokalitách. Například na úrovni okresů, kterých je ve Středočeském kraji 12, či ORP, kterých je ve Středočeském kraji 26.

Středočeský kraj nyní připravuje řídící dokument – Zásady Participativního rozpočtu Středočeského kraje, který nadefinuje základní procesy – kdy, kde, co, jak a kdo bude do rozhodování vstupovat a jakým způsobem. V rámci tohoto dokumentu, který bude projednán Radou/Zastupitelstvem kraje do konce letošního roku, budou také specifikovány druhy investic, o kterých budou lidé hlasovat. Půjde například o projekty v oblasti výsadby zeleně, podpory Sboru dobrovolných hasičů, opatření proti suchu, bezpečnosti chodců, ale také o projekty připravené ve spolupráci s obcemi, které budou více zaměřené na občanskou vybavenost – např. vybavení parků či dětských hřišť.

„Lidé budou rovněž sami moci navrhovat konkrétní projekty či vybírat z nabídky projektů připravených Středočeským krajem. U každého návrhu bude nutné prověřit jeho realizovatelnost s ohledem na majetkové a legislativní omezení a samozřejmě jeho soulad se Zásadami Participativního rozpočtu Středočeského kraje (cena, doba realizace, soulad s prioritami atp.),“ předem upozorňuje hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

„Po hlasování o projektech budou ty vítězné realizovány. Předpokládáme, že v každé ze zmíněných oblastí bude realizováno více projektů, odhadem až 250 v úhrnné částce 50 milionů korun. První projekty budou realizovány již v roce 2020,“ dodala.

Participativní rozpočty v České republice v roce 2018
Občané dostali v roce 2018 šanci zapojit se do tvorby rozpočtů ve 33 městech. Doposud participativní rozpočet zavedlo a vyzkoušelo 38 měst. Toto číslo během roku 2019 vzroste minimálně na celých 53.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…