Hejtmanka Stráská: Opatření sníží i počty karantén učitelů i žáků

16.09.2020 22:08

Bezpečnostní rada kraje v úterý 15. září na svém jednání rozhodla o dalších mimořádných opatřeních. Povinné budou nově roušky na školách a změní se testování u osob, kterým byla nařízena karanténa.

Hejtmanka Stráská: Opatření sníží i počty karantén učitelů i žáků
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská

Další mimořádné jednání bezpečnostní rady kraje proběhlo v úterý 15. září. Její členové v čele s hejtmankou Ivanou Stráskou vzali na vědomí zhoršující se situaci v regionu a společně hledali cesty, jak zabránit šíření nákazy. Zároveň co nejméně omezovat život v regionu, zatěžovat zdravotnický systém a ekonomiku. Rozhodli se proto pro povinnost nošení roušek na školách od druhého stupně základních škol výše a změnu ve způsobu testování u bezpříznakových osob v nařízené karanténě.

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí

„Osobám, kterým byla nařízena karanténa po významném kontaktu s nakaženým a jsou bez příznaku onemocnění, nebude výtěr prováděn hned na začátku karantény, ale postačí provést tento test až desátý den, kdy se případná nákaza v testu opravdu potvrdí,“ vysvětlila hejtmanka Ivana Stráská, podle níž se tak uleví přetíženému systému. Zkušenosti nám ukazují, že test ve čtyřech až pěti dnech po kontaktu bývá často negativní a pozitivita se prokáže později. Zároveň KHS upozornila, že jedním z důvodů vysokého nárůstu počtu nakažených je situace ve školství. Po dlouhé diskusi se bezpečnostní rada rozhodla pro následující opatření: „Roušky budou nutné na druhém stupni základních škol, na středních a vysokých školách. A to nejen při pohybu po chodbách, ale také v průběhu výuky,“ dodala hejtmanka s tím, že opatření sníží i počty karantén učitelů a žáků v návaznosti na nové podmínky pro karantény, které vydalo Ministerstvo zdravotnictví. Obě nařízení budou platit od pondělí 21. září. 

Bezpečnostní rada kraje dále doporučila všem zdravotnickým a sociálním zařízením v kraji, aby zvážily omezení návštěv, případně zpřísnily režimová opatření v těchto zařízeních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…