Hejtmanka Stráská předala petici proti uzavření Dolní zahrady zámku v Hluboké

19.05.2019 7:34

Problém v komunikaci. Konkrétně mezi památkáři a městem Hluboká nad Vltavou. V tom je jádro sporu ohledně uzavření Dolní zahrady hlubockého zámku v nočních hodinách. Hejtmanka Ivana Stráská to řekla během schůzky s ministrem kultury Antonínem Staňkem v Týně nad Vltavou.

Hejtmanka Stráská předala petici proti uzavření Dolní zahrady zámku v Hluboké
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská

Hejtmanka zároveň u této příležitosti předala Staňkovi petici se zhruba 1 600 podpisy lidí, kteří s nočním uzavřením zahrady nesouhlasí. Nad dokumentem, který podpořili i krajští radní, pak vedli diskusi. Památkáři vysvětlují omezený provoz v Dolní zahradě tím, že chtějí zabránit vandalismu. „Mám ráda, když se dodržují tradice. Obě zahrady hlubockého zámku bývaly vždy otevřené, aby se v nich mohli lidé i v noci procházet a vychutnávat si tu romantickou atmosféru. Osobně nevím o žádných incidentech. I když tam možná nějaké byly", uvedla Stráská.

Hejtmanka zároveň připomněla, že na dané téma jednala i se starostou Hluboké Tomášem Jirsou. Ten prý nabízel památkářům větší zapojení městské policie, aby se dařilo pořádek ještě lépe ohlídat a obě zahrady mohly být přístupné i v noci. „Hlavním problém přitom vidím v nedostatku komunikace. Myslím si totiž, že státní úředníci, v tomto případě památkáři, mají mluvit se samosprávou, tedy městem Hluboká. A rozhodnutí a jejich dopady si vždy vyříkat, abychom následně nemuseli takovéto nepříjemné situace řešit,“ zdůraznila Stráská.

Hejtmanka se na druhou stranu snaží pádnost argumentů památkářů na ochranu zahrady chápat, nicméně nechápe, proč s nimi nepřišli už dříve. „Stejně tak mohly být pádné třeba před 10 či více lety. Tak se ptám, proč to neudělali už tenkrát,“ míní Stráská.

Ministr Staněk potvrdil, že s hejtmankou Stráskou o věci diskutovali. „Momentálně ale neumím odpovědět na to, co bude v případě Dolní zahrady následovat. Určitě ale požádám generální ředitelku Národního památkového ústavu Naděždu Goryczkovou o její stanovisko. Hovoří se zde také o tom, že komunikace mezi památkáři a městem Hluboká není ideální. Takže to si nechám také vysvětlit,“ sdělil Staněk s tím, že se budou hledat cesty, co by se dalo udělat proto, aby byly obě zahrady opět průchozí. A zároveň se ale zabránilo případné devastaci.

V současné době je Dolní zahrada otevřená v květnu a červnu od 8 do 20, v červenci a srpnu do 21, v září a v dubnu do 19 a od října do března do 17 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Vznikl paskvil, kde hlavní roli hrál pan ministr Vít Rakušan

19:05 Dostálová (ANO): Vznikl paskvil, kde hlavní roli hrál pan ministr Vít Rakušan

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k migračnímu paktu a hrozícímu kolapsu st…