Heller (KDU-ČSL): Dva nesmiřitelné tábory již nejsou schopny spolu vést diskuzi

30.12.2015 19:40

Naše společnost přestala diskutovat. Je rozdělena na dva nesmiřitelné tábory, které na sebe pouze pokřikují a nálepkují se. Základem demokracie je však právě diskuze a schopnost ji vést.

Heller (KDU-ČSL): Dva nesmiřitelné tábory již nejsou schopny spolu vést diskuzi
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Stojíme na konci roku 2015, tento čas se nabízí k bilancování a přemýšlení. Byl to rušný rok. Ač se republice, a tedy i lidem samotným, daří dle statistik stále lépe, uprchlíci k nám téměř žádní nepřišli, přesto je naše spolčenost nespokojená, radikalizuje se a názoroví oponenti se spolu přestávají být schopni bavit. Ve společnosti jsou mezi lidmi již takové příkopy, které těžko půjde zahrabat.

Z posledního mám opravdu obavy, konec „blbé nálady“, jak o něm mluvil prezident ve „vánočním“ poselství (kde mimochodem bylo všechno možné, jen žádné vánoční poselství) se mě netýká. K demokracii totiž nutně patří diskuze, a tu ve veřejném prostoru postrádám. Nemyslím tím bezbřehé žvanění na sociálních sítích, kde lidé málokdy opravdu diskutují. Myslím tím diskuzi, kdy si vážím svého partnera, vyměňuji si s ním své názory a často z ní odcházím obohacen.

Dovolím si několik příkladů. 17. listopadu nesměli na Albertov žádní odpůrci prezidenta. To vše se dělo za aktivní pomoci policie. Je to protizákonné i proti logice. Přesto má Zeman z odpůrců takový strach, že se s nimi ani nechce setkat. Raději zůstává mezi svými věrnými, kteří mu kupodivu nekriticky tleskají.

Senátor Veleba se již delší dobu snaží otevřeně umlčet veřejnoprávní Českou televizi. Tato instituce má své chyby, ale podle mého názoru se snaží. Zaznívají v jejích relacích různé názory, a to je přesně to, co Velebovi vadí. Nechce diskuzi, chce mít z ČT hlásnou troubu, která bude nekriticky podporovat třeba prezidenta, třeba jeho SPO.

Mluvčí prezidenta Ovčáček napsal na facebooku toto sdělení: Pražská kavárna vzteky běsní z Vánočního poselství prezidenta republiky. Když pominu to, že stále není jaksi jasné, co to vlastně ta pražská kavárna je, tak toto rozhodně není status, který by nás měl uvést v diskuzi nebo výměnu názorů. Je to arogantní hláška, která navíc nedává smysl. Proč by měli názoroví odpůrci prezidenta vzteky běsnit? Toto je rétorika 50. let, kdy se nepřítel musel najít vždy, i když třeba ani neexistoval. Jaké to mělo konce, ví snad každý.

Rocker Aleš Brichta podle svého facebooku přímo vyhazuje všechny z republiky, kdo s ním nesouhlasí. Toto je ale konec diskuze. Jak napsal jeden z Ovčáčkových příznivců v „diskuzi“ jednomu pánovi, který s ním nesouhlasil: „Jděte jinam, tady na vás není nikdo zvědavý.“ Tak to je ta otevřenost prezidenta a Ovčáčka, to je ten prezident sjednotitel, prezident dolních 10 miliónů. Diskutujme, ale pokud máš jiný názor, vypadni. Nesmíš na Albertov. To radši svezeme lidi třeba z Osvětiman, aby na tom shromáždění aspoň někdo byl. Opět to připomíná nechvalně proslulé první máje z doby, která je už naštěstí pryč.

Žijeme v demokratické společnosti, kde má každý možnost projevit svůj názor. Samozřejmě v mezích zákona. Přál bych si, abychom v příštím roce dokázali lépe diskutovat než letos. Abychom svého protivníka poslouchali, nenálepkovali ho (fašista, slunáčkář atd.). Pokud nebudeme schopni spolu mluvit, nečeká nás šťastná budoucnost. Společnost je však ji tak rozdělená, že to bude obtížné. Nechci ale děti v dějepisu učit za 20 let, že rok 2016 byl na dlouhé období posledním rokem demokracie, pak začal vládnout „národ“, do kterého ovšem patřili pouze fanoušci Zemana a Ovčáčka.

Pěkný Silvestr a šťastný nový rok

Psáno pro blog.idnes.cz

Jiří Heller

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…