Hnutí ANO: Majetek nebudou v žádném případě prokazovat všichni

19.11.2013 15:42

Některá česká média zkreslila výsledky dnešního jednání týmů daňových expertů ČSSD a ANO.

Hnutí ANO: Majetek nebudou v žádném případě prokazovat všichni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Hnutí ANO se ohrazuje především proti interpretaci, že "majetek budou prokazovat všichni" (Aktuálně.cz). Na jednání hnutí ANO a ČSSD padl návrh, že si finanční úřad může vyžádat majetkové přiznání od fyzické osoby, která nakoupí movitý či nemovitý majetek v určité výši, a nebude jasné, kde na nákup onoho majetku fyzická osoba vzala peníze.

Doteď musel naopak finanční úřad dokazovat, že fyzická osoba tento majetek nemohla při svých příjmech nabýt. O výši hodnoty takto nabytého majetku, kdy by měla fyzická osoba prokázat své majetkové poměry, budou týmy hnutí ANO a ČSSD ještě jednat.

"Hodnota nabytého majetku ve výši dvaceti milionů byl pouze hypotetický příklad. V praxi by ale toto opatření vypadalo tak, že když pan Řebíček koupí Slavii, měl by finančnímu úřadu na vyžádání doložit své majetkové poměry, aby bylo jasné, kde na nákup Slavie vzal. Dneska jsou úřady nečinné, protože dokazování je na nich. Tuhle praxi chceme tedy otočit," vysvětluje člen vyjednávacího týmu a předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Hnutí ANO nechce v žádném případě majetkovými přiznáními šikanovat úspěšné a poctivé lidi. Prokázání původu majetku bude podle svého programu vyžadovat u politiků a státních zaměstnanců, kteří rozhodují o veřejných financích. Po dohodách s ČSSD se má prokazování původu majetku rozšířit o fyzické osoby, u nichž existuje podezření, že svůj majetek nenabyly legální cestou.

"My máme v programu, že budeme vyžadovat prokázání majetku u osob, které jsou podezřelé z finanční trestné činnosti. S ČSSD se bavíme o tom, že finanční úřad bude mít pravomoc vyžadovat doklady o původu majetku už před sdělením tohoto podezření orgány činnými v trestním řízení. Na parametrech, kdy má být toto opatření přijato a od jaké výše by měl být majetek přiznáván, jsme se ještě nedohodli," dodává Faltýnek. 

Vyjednávací týmy hnutí ANO a ČSSD se nad otázkou daní, ale už i nad konkrétními kroky k sestavení budoucí koaliční vlády, sejdou v sobotu.

Hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…