Hnutí ANO v Opavě začalo plnit své předvolební sliby

27.12.2014 16:16

ANO plní sliby, začalo efektivně hospodařit se svěřenými prostředky. Po měsíci od ustavujícího zastupitelstva má Opava schválený vyrovnaný rozpočet a pro tentokrát bez dalšího zadlužování. A to i přesto, že se městu zvýšily některé mandatorní výdaje (zákonný nárůst platů, začátek splácení velkých úvěrů apod.) dokázalo nové vedení města zajistit úsporný rozpočet a nerozšiřovat úvěrový rámec.

Hnutí ANO v Opavě začalo plnit své předvolební sliby
Foto: red
Popisek: Politické hnutí ANO

Jedním z příkladů úsporných opatření je opozicí nesmyslně kritizovaný náklad na zastupitelstvo. Každý rok byl výdaj na zastupitele cca 500 tis. Kč. Ale každé 4 roky tento náklad rostl na 2 milióny korun, a to pro nákup nových vozidel pro nové vedení města. Tak tomu mělo být i pro následující rok. ANO však snížilo tuto plánovanou částku o jeden 1 milión korun. Na nákupy žádných nových vozidel se ovšem zatím nechystá. Primátor Martin Víteček prozatím využívá starší vůz, který zůstal po bývalém náměstkovi Žídkovi. Uspořená částka nicméně zůstává v rezervě, celkové úspora je tedy minimálně 1 milión korun.

Dalším ze 13 předvolebních slibů byla deklarace, že město bude podporovat spolupráci se Slezskou univerzitou v Opavě. Na Slezské univerzitě v Opavě studuje 3500 studentů. Populace města se během akademického roku zvyšuje o více než 5 %. Město má vůči studentům i vůči univerzitě stále morální dluh.

Hnutí ANO v Opavě se tedy rozhodlo zapojit studenty do městského života i komunální politiky. Pro rok 2015 jim poskytne v rámci univerzitní soutěže prostředky na realizaci univerzitních akcí, ať již těm na akademické půdě, tak těm volnočasovým – kulturním i sportovním. Chceme tak zapojit univerzitu a její studenty do dění města, poskytneme jim příležitosti praxí a studentských projektů.

Podporu také získaly kurzy projektu „Naučíme naše děti sportovat“. Podpora 400 tisíc korun do našich dětí a jejich sportovního vyžití je chápána jako základní prvek na cestě budování kvalitní občanské společnosti. Své první sportovní kroky tak budou moci realizovat i děti z rodin, které by si systematickou sportovní výchovu nemohli ze svého rodinného rozpočtu dovolit. Víme totiž, že děti jsou naše budoucnost.

Poprvé za dlouhou dobu se začíná výrazně šetřit. Bývalá vedení radnice město Opavu neúměrně zadlužovala a díky obrovským splátkám úvěrů dnes město nemá dostatek peněz na rozvoj nebo na dotace (například MDPO ani Technickým službám). ANO se vydalo úspornou cestou. Bez zvyšování nákladů rozšířilo své zástupce v dozorčích radách těchto společností, kteří na úsporné nakládání s městskými financemi dohlédnou.

Pro rok 2015 má hnutí ANO v Opavě, spolu s koaličními partnery, v plánu podrobit pečlivé kontrole i další příspěvkové organizace města a organizace s majoritním městským podílem. Cílem těchto kroků bude nastavit hospodaření města tak, aby se mohlo co nejdříve vrátit k realizaci prorůstových opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…