Hnutí STAN a Čisté Budějovice vytvořila koalici pro komunální volby v Českých Budějovicích

10.08.2018 18:30

Hnutí STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ (STAN) a Čisté Budějovice dnes podepsala memorandum o spolupráci a představila programové priority. Tento týden spolu obě tato hnutí podala společnou kandidátku pro letošní komunální volby v Českých Budějovicích, která přivádí do politiky mnoho nových odborníků, zejména z akademického a podnikatelského prostředí.

Hnutí STAN a Čisté Budějovice vytvořila koalici pro komunální volby v Českých Budějovicích
Foto: STAN
Popisek: STAN

“Je to poprvé, kdy má STAN v Českých Budějovicích silnou kandidátku pod vlastním jménem. Zároveň jsme ale otevření spolupráci, a proto jsme se stejně jako v řadě jiných obcí rádi dohodli s novým hnutím Čisté Budějovice, ve kterém vidíme potenciál nových nápadů, schopností a chuti do práce na zlepšení života ve městě,” řekl k tomu Jiří Švec, předseda krajského výboru STAN a člen Rady Jihočeského kraje.

Lídry kandidátky jsou Viktor Vojtko za STAN a Jan Mádl za Čisté Budějovice. Ani jeden z nich předtím v politice nepůsobil, stejně jako většina dalších kandidátů. Rádi by své profesní zkušenosti a úspěchy z jiných oblastí využili pro rozvoj města.

Viktor Vojtko je vedoucím katedry obchodu a cestovního ruchu na Ekonomické fakultě Jihočeské univerzity, kde se zabývá problematikou marketingu a cestovního ruchu. “Do politiky jsem vstoupil v roce 2018 zejména proto, že nejsem spokojen se stávající politickou kulturou a přijde mi, že má město vůči svým občanům v řadě oblastí dluh. Úspěšné město, kterým by České Budějovice měly být, musí mít vizi, umět spolupracovat a využívat nejnovějších poznatků i nejlepších lidí pro svůj rozvoj. Také je nutné respektovat zájmy občanů, a to nejen před volbami. A k tomu bych rád přispěl,” sdělil nám ke své kandidatuře.

Pro dopravního inženýra Jana Mádla, který mimo jiné například pořádá každoroční charitativní fotbalové exhibice známých osobností, jsou prioritou zejména doprava a zvelebení veřejného prostoru. “České Budějovice by měly žít, nikoliv přežívat. Je zde spousta nedomyšlených věcí, které by šlo změnit snadno a vcelku rychle. Ať už se jedná o chytřejší řešení dopravy a parkování, oživení parků a nábřeží nebo o zatraktivnění města pro turisty. Spoustu témat, jako třeba investice, je ale naopak potřeba řešit koncepčně a dlouhodobě,” naznačuje, čím by se chtěl nejvíce zabývat. Obě hnutí také představila osm programových priorit, se kterými jdou společně do voleb. Jsou to:

  • Zlepšení dopravy a parkování
  • Kvalitní služby občanům
  • Transparentní a přátelská radnice
  • Promyšlené investice pro rozvoj metropole
  • Chytří lidé, chytré město
  • Veřejný prostor pro lidi
  • Podpora kultury, sportu a cestovního ruchu
  • Čisté životní prostředí

“Ambicí našeho programu do komunálních voleb je nastavit pro řízení města standardy, které jsou běžné v úspěšně se rozvíjejících městech obdobného významu. Prostě a jednoduše – jdeme do toho společně, aby tu chtěl žít každý,” shrnují oba lídři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.