Hnyková (Úsvit): Je potřeba začleňovat seniory zpět do života

25.09.2013 19:20

Statistiky, které ukazují, že se v České republice každý třetí člověk starší 75 let cítí osaměle, svědčí o tom, jak závažná je situace. Hůře než Česko jsou na tom z členských států Evropské unie v tomto ohledu už jen Italové. "Tato problematika by se neměla podceňovat. Města a obce by měly podporovat rozvoj spolků, které by vracely seniory do života," říká jednička kandidátky v Libereckém kraji za Hnutí Úsvit Jana Hnyková.

Hnyková (Úsvit): Je potřeba začleňovat seniory zpět do života
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Jana Hnyková, která dlouhodobě bojuje za zlepšení životních i pracovních podmínek nejen seniorů,  prosazuje domácí péči, kde je o potřebného člověka postaráno v jemu známém prostředí. Najdou se ale i situace, kdy je péče zařízení sociálních služeb nenahraditelná.

Podle statistik každý třetí senior nad 75 let cítí osamělost. Tento faktor je často velmi podceňován, ačkoli se na něj vážou další zdravotní komplikace. "Jako vedoucí sestra ošetřovatelského oddělení v Domově důchodců Velké Hamry jsem se setkala s lidmi, kteří mají rozvrácené rodiny, nebaví se s dětmi a podobně. Tito lidé jsou doma osamoceni, trpí depresemi. Kvůli tomu, že si často sami nedokážou obstarat nákupy, přežívají na nekvalitní stravě mnohdy neberou předepsané léky," vyjmenovává Hnyková rizika, se kterými se potýkají lidé žijící ve stáří sami.

Lidé, kteří potřebují pomoc čtyřiadvacet hodin denně a nemají rodinu a příbuzné, jsou pak rádi za péči v domovech a zařízeních pro seniory. Důležitý je ovšem adaptační proces, aby se lidé dokázali začlenit. "Domovy důchodců dnes nabízejí pro své klienty řadu aktivit. U nás nabízíme lidem ruční práce výuku německého jazyka, trénování paměti nebo zpívání při kytaře. Každý se může zapojit do kolektivu dle svých zájmů a potřeb," říká kandidátka Hnutí Úsvit.

Pro zlepšení stávající situace je možné nechat se inspirovat v západních zemích. "Například v Rakousku nebo Německu vznikají dobrovolné spolky, které organizují ženy - seniorky pro své vrstevníky. Tyto ženy si nepřipadají zbytečně a navíc pomáhají seniorům začlenit se zpět do života. Rozhodně je potřeba, aby stát podporoval rozvoj takových spolků. Rovněž by měla fungovat spolupráce mezi státem, obcemi a neziskovými organizacemi," domnívá se Jana Hnyková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Hnyková - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…