Hnyková (Úsvit): Sociální péče, to je i hospic, rehabilitace či sociální hospitalizace

22.04.2015 12:02

Téměř čtyřicítka poslanců Parlamentu ČR zavítala ve středu 22. dubna do Libereckého kraje, a to v rámci pilotního projektu, kdy sněmovní Výbor pro zdravotnictví a Výbor pro sociální politiku připravil společný výjezd do vybraného regionu. V Libereckém kraji budou poslanci do pátku 24. dubna, čeká je zde náročný program. S představiteli kraje, vybraných měst, obcí a institucí budou debatovat o tématech z oblasti zdravotnictví a sociální politiky, o tom, co se v kraji podařilo uskutečnit, o výzvách i problémech.

Hnyková (Úsvit): Sociální péče, to je i hospic, rehabilitace či sociální hospitalizace
Foto: Archiv JH
Popisek: Jana Hnyková

Jako první bod programu je společné jednání výborů s představiteli kraje na Krajském úřadě v Liberci, následně se delegace rozdělí. Členové Výboru pro zdravotnictví společně s hosty z Ministerstva zdravotnictví ČR a za doprovodu radního Libereckého kraje pro zdravotnictví Petra Tulpy mimo jiné navštíví Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou, Krajskou nemocnici v Liberci a Nemocnici Jablonec nad Nisou. Setkají se rovněž s primátory Liberce a Jablonce nad Nisou a Horská služba ČR jim v Bedřichově předvede ukázku svojí práce.

Členové Výboru pro sociální politiku společně s náměstkyní rezortu sociálních věcí Lenkou Kadlecovou navštíví Domov a Centrum aktivity v Hodkovicích nad Mohelkou, Úřad práce v Liberci, Domov důchodců Pohoda v Turnově, Sociálně terapeutické dílny pro duševně nemocné a zdravotně postižené Fokus v Semilech, Domov důchodců v Rokytnici nad Jizerou, Domov seniorů v Liberci – Františkově a jednat budou rovněž s představiteli krajské Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

Ve čtvrtek odpoledne je na programu společné jednání výborů. „Oblasti zdravotnictví a sociální politiky se velmi prolínají, a to nejen v Libereckém kraji. Náš region trápí řada věcí, nezaměstnanost a sociální problémy v lokalitách, kde byl utlumen průmysl, podfinancování sociálních služeb, nedostatek lékařů a zdravotnického personálu,“ říká poslankyně Jana Pastuchová, která byla v roce 2013 zvolena do poslanecké sněmovny právě za Liberecký kraj, je místopředsedkyní Výboru pro sociální politiku a zároveň členkou Výboru pro zdravotnictví.

,,Problematika zdravotně - sociální péče je velmi široká a dotýká se nás všech. Nejde jen o financování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociální péče, ale i o sociální hospitalizaci, dlouhodobou péči a ucelenou sociální rehabilitaci a v neposlední řadě také o péči hospicovou. Proto jsem velmi ráda, že se tato problematika dostává na pořad společného jednání obou výborů,“ doplňuje poslankyně Jana Hnyková zvolená rovněž za Liberecký kraj a členka obou výborů.

Poslanecké výbory vyjíždí do vybraných krajů pravidelně. Osobní návštěvy a setkávání jim pomáhají poznat specifické problémy regionů a získávat podněty pro přípravu dalších zákonů. 

Jana Hnyková, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku a výboru pro zdravotnictví

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Hnyková - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.