Hojgr (Soukromníci): Jak Babišova vláda myslí na živnostníky a podnikatele

01.10.2019 13:10

V minulosti jsme od nevěrohodného premiéra a jeho „odborníků“ mnohokrát slyšeli, jak budou podporovat živnostníky a podnikatele, jak na ně myslí. A opět výše jmenovaní nezklamali.

Hojgr (Soukromníci): Jak Babišova vláda myslí na živnostníky a podnikatele
Foto: Soukromníci
Popisek: STRANA SOUKROMNÍKŮ ČESKÉ REPUBLIKY

V době dovolených a prázdnin, aby zřejmě ukázali jak „makají“, přišli s projednáváním zavedení online daní včetně dalších změn. Online daně jsou dobrým krokem, což se už nedá říci o s ním spojených dalších změnách.

Jen pro ilustraci. Jednou ze spojených změn je snížení úroků za pochybení jak daňových poplatníků, tak i finančních úřadů.  A právě „tak i finančních úřadů“ je podle mě to, co nemůže živnostníkům a drobným podnikatelům přinést nic dobrého. Jsou veřejnosti k dispozici celková čísla objemu pochybení daňových poplatníků a hlavně celková čísla objemu pochybení finančních úřadů? Požádal jsem o tato data Generální finanční ředitelství a zatím je nemám k dispozici. Laicky se domnívám, že snížení úroků za pochybení daňových poplatníků – živnostníků a drobných podnikatelů finančně rozhodně nevyváží to, o co si pomůže MF snížením úroků za pochybení finančních úřadů. A právě odškodnění živnostníků a drobných podnikatelů za pochybení, bezohlednost, nadřazenost finančních úředníků ublíží těmto daleko více o to, o co si pomohou FÚ.

Další spojenou změnou, kterou daňoví odborníci považují za problematickou, je možnost zahájit daňovou kontrolu korespondenčně. Nebo další změna, a to zrušení pětidenní lhůty na podání daňového přiznání bez sankce. Tedy se jedná zcela jistě o podporu živnostníků a drobných podnikatelů a určitě ne o posílení všemocných FÚ.

A následující „perlička“ je, že ministerstvo financí v připomínkovém řízení odmítlo námitky k některým návrhům ze strany podnikatelů. V novele například zůstalo prodloužení lhůty pro vrácení odpočtu DPH z 30 na 45 dnů. Opravdu velmi vstřícný krok podporující živnostníky a drobné podnikatele.

Návrh také zahrnuje další „podporu“ tím, že v něm nadále zůstalo snížení úroků při neoprávněném jednání správce daně. Jestliže FÚ neoprávněně exekučně postihne podnikatele, například na základě zajišťovacího příkazu, (velmi užívaný, ba zneužívaný nástroj, o kterém by mohl p. Janeček a p. Schillerová dlouze hovořit) musí zaplatit úrok 32 procent. Nově má jít jen o 10procentní úrok. Tedy o 22 % méně. (Jednoduchý příklad pro 5. třídu ZŠ: Neoprávněný zajišťovací příkaz v ilustrativní částce 500 000 Kč. Úrok 32 % tedy je 160 00 Kč. Úrok nově 10 % je 50 000 Kč. Rozdíl ve prospěch MF vychází 110 000 Kč. Pro živnostníka a drobného podnikatele „jistě zanedbatelná částka“). To na živnostníky a drobné podnikatele p. Babiš a p. Schillerová myslí a podporují je. Co?

Mě vyplývá jednoduchý závěr: na státem vyplácené dotace Babišovu AGROFERTu se peníze musí sehnat. Vždyť proto je Babiš ve vládě a kolem sebe má jen samé „odborníky“. Bez dotací by totiž impérium, jehož beneficientem je A. Babiš a spravuje ho Monika Babišová (Nesmějte se prosím!) bylo ve ztrátě.

Ing. Jiří Hojgr,
místopředseda Strany soukromníků České republiky v Hradci Králové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.