Horáková (SZ): Pojišťovny by měly proplácet služby porodních asistentek

06.05.2016 11:24

Již od roku 1992 se 5. května slaví Mezinárodní den porodních asistentek. Porodní asistentky zastávají důležitou roli pro ženu i dítě v době v těhotenství, během porodu i po porodu.

Horáková (SZ): Pojišťovny by měly proplácet služby porodních asistentek
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Kontinuální péče o ženu v těhotenství je v řadě zemí běžnou záležitostí. Je výhodná pro ženy a děti samotné, a ještě navíc je finančně méně náročná. V případě fyziologického těhotenství je žena v péči pouze jedné osoby, která ji provede jednak těhotenstvím, pak porodem a následně i šestinedělím. Současná česká legislativa však vedení porodu porodní asistentkou neumožňuje a služby jí poskytované pojišťovny neproplácejí.

“V současné době je běžnou praxí, že ženu v těhotenství, při porodu a po porodu vyšetřuje řada různých lidí. To může být jednak vyčerpávající a u normálně probíhajícího těhotenství i ekonomicky zbytečně náročné. Pro 85 % zdravých těhotných je nejbezpečnější a nejefektivnější, když o ně pečuje po celou dobu jedna osoba, ideálně porodní asistentka. Apelujeme na změnu legislativy, která by umožňovala proplácení služeb porodních asistentek pojišťovnami.,” říká Monika Horáková, členka předsednictva Strany zelených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…