Horník: Vážím si pana Svěráka, ale nevím, proč by měl dostat zaplaceno třikrát

19.06.2014 15:09

Projev na 22. schůzi Senátu dne 19. 6. 2014

Horník: Vážím si pana Svěráka, ale nevím, proč by měl dostat zaplaceno třikrát
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor za Karlovy Vary Jan Horník

Dobré ráno, paní předsedající, pane ministře, kolegyně, kolegové, mám dojem, že tato novela je samozřejmě správně připravená a napsaná. Předřečníci to již řekli. Protože 50 – 70 let autorská práva, mám dojem, že se tady asi většinou nenajde žádný odpůrce. Nikdo ani autorům nechce bránit, aby získali finanční prostředky za to, že něco vymyslí. A už v žádném případě si nemyslím, že to není o panu Svěrákovi... Víte, o čem to je? O těch, kteří vybírají. Když se řekne hoteliér, možná každý vidí hotel Kempinski v Praze. Já jsem léta hoteliérem malinkého hotýlku – 45 lůžek, a těch jsou v republice většina. Nejsou to jenom hotýlky. Jsou to penziony, jsou to ubytovny. Jsou jich tisíce. Jsou mnohdy na sezónu zimní nebo letní. Ale vybírají se autorské poplatky pořád. Ano, za těch 21 let, co to dělám, tady bylo řečeno – počkejme na příští rok – panem kolegou Bratským. Na co mám čekat? Jednadvacet let čekám na to, že přijde vždycky někdo z těch, kteří zastupují kolektivní systém. Doslova a do písmene mě svléknou donaha, a pokud jim nezaplatím, tak samozřejmě přichází sankce. Všechno můžu doložit, mám to za sebou. Ale to nejsou sankce v řádu tisíců.

Platby, jenom abyste věděli, v tom malém hotýlku, jsou desetitisícové. Ano, byly 30 nebo 27 tisíc. Dnes platíme 13 nebo 14 tisíc. Záleží na tom, který výběrčí se vám zrovna v tom regionu dostane do hotelu a který přijde a jak stanoví. Nikde jsem nezjistil, že by v tom měl být nějaký systém. Není v tom systém! A není přece možné, aby autoři, když něco vymyslí, ať je to písnička nebo jiná část produkce, tak aby dostali zaplaceno jednou, třeba od České televize. Pak dostali zaplaceno podruhé, protože Česká televize přenáší systém např. kabelové televize v našem případě, kdy musí platit kabelová peníze tomu systému. A pak zaplatí ještě hoteliér. Už tomu nerozumím...

Vážím si pana Svěráka, ale nevím, proč by měl dostat zaplaceno třikrát. Protože každý ten, kdo přijde do hotelu; a ještě upozorňuji, protože jsme na hranicích, tak v našem hotelu jsou polovina cizinci – ta česká polovina, domnívám se, že má vesměs taky doma televizi, tzn. za televizi platí už doma. Že se náhodou zrovna ocitne někde jinde – myslíte si, že jede na hotel, aby se tam dívali na televizi? K nám jezdí, aby si např. v zimě zalyžovali. To, že si večer pustí zprávy a možné shlédnou nějaký film od Zdeňka Svěráka, tak to je docela možné. Ale kdyby byli doma, tak by to udělali stejně. Čili to je to, o čem tady mluvíme.

Chci tady bránit autory. Mám dojem, že je to nedotknutelné. A myslím, že všichni by měli za svou práci dostat zaplaceno. Ale, prosím vás, měli by za ni dostat zaplaceno jednou. Pokud v tom my v Parlamentu neuděláme pořádek, tak nevěřím tomu, že ministerstva (v tomto případě kultury) přijdou s tím, že celou záležitost napraví. Když se to neudělalo za celých 24 let. Čtyřiadvacet let je v tom takový brajgl, že bych vám přál, abyste byli na té druhé straně... (Hlas z pléna: Lobista...) Nejsem lobista, jak tady zjišťuji... Ale víte, ono se to týká např. i nemocničních zařízení. Chudák pacient, který se ocitne v nemocnici, nikdo mu to nepřeje, doma by se díval na televizi, a aby se mu zlepšil pobyt, tak televizi má na pokojích. A to je řada dalších zařízení, kterých se to týká. Není to jenom o hoteliérech. Hlavně bych chtěl říct, že je to o ubytovatelích. Protože slovo - hoteliér - vždycky navozuje jakési vyšší možné výdělky. Prosím vás, není tomu tak.

Když se podíváte, co dnešní ubytovatel musí všechno splnit směrem ke státu a komu všemu musí platit, tak se nedivme, že tahle branže není tam, kde by mohla být, protože holt všichni na měřitelném místě, a to místo je měřitelné těmi lůžky, si vynucují platby, o kterých si myslím, že jim nepřináleží.

Proto chci poprosit, abyste podpořili pozměňovací návrh, jak je předložený výborem a abychom ho schválili. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Předložená korespondenční volba ohrozí důvěru a připraví ČR o demokratickou jistotu

10:21 Schillerová (ANO): Předložená korespondenční volba ohrozí důvěru a připraví ČR o demokratickou jistotu

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě