Horvát (ODS): Přímá demokracie? Ano, ale jen částečně

09.07.2014 9:53

Přímá demokracie. Formulka, zaklínadlo, kterým lze očarovat mnoho voličů. Má zajisté mnohé výhody, ale i nevýhody.

Horvát (ODS): Přímá demokracie? Ano, ale jen částečně
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Přímá demokracie se uplatňovala již v antickém Řecku nebo Římě, kde docházelo k zasedáním tzv. lidových komicií (comitium = shromáždění). Zde se scházelo celé obyvatelsvo tehdejšího populus Romanus. Chvála bohu, řeknete si. Ovšem realita byla poněkud jiná. Bohatá aristokracie uplácela svým majetkem chudé občany, díky svému jmění si zaplatila rozsáhlou propagandu. Po reformě Servia Tullia se lidové komicie rozdělily na dvě samostatné, přičemž comitia centuriata podle majetku a comitia tributa podle okrsků. V centurijním shromáždění držela nadpoloviční většinu prvotřídní aritokracie společně s jezdci a v množstevních venkovských okrscích byli zapsáni opět ti nejbohatší.

Vyjeďme z krátkého historického exkursu a podívejme se do současnosti. Mnohé reformní strany žádají zavedení přímé demokracie, konkrétně obecného referenda. Problematiku vysvětlím na jedné situaci...

Vláda zamýšlí nákup nových vakcín, neboť v Evropě vypukla nová epidemie. Po zkušenostech s prasečí chřipkou občané vyvolají referendum, které má za cíl nákup tété vakcíny zabránit. Politik A uvidí šanci, jak si u občanů před volbami šplhnout, neboť se přikloní k jejich názoru a hodlá svůj postoj demonstrovat veřejně. Ze svého poslaneckého platu zaplatí obří kampaň s heslem: "Vakcíně jasné NE!". Po několikatýdenní masáži články a rozbory dokáže přesvědčit nerozhodné voliče, kteří jeho názor u urny potvrdí. Občané tedy zablokují nákup vakcín, neboť nechtějí dotovat farmaceutické společnosti a nechtějí zbytečně utrácet peníze ze státní kasy. Po několika týdnech se ukáže, že postižení nemocí v okolních zemí jsou vakcínou účinně chráněni, zatímco v České republice počet nakažených stále přibývá...

Modelová situace je čistě smyšlená, ovšem taot událost se v budoucnosti přihodit opravdu může. Jaký je tedy faktický rozdíl mezi hlasem lidu a rozhodnutím vlády?

Klíčem je odbornost. Zatímco situaci týkající se zdravotnictví dokáže z lidu posoudit pouze několik procent populace, vláda si dokáže zajistit odbornou analýzu léku, respektive celé situace. Samozřejmě, situace se může vyvinout jako s prasečí chřipkou, kdy byly vakcíny téměř zbytečné. Ovšem vláda dokáže jednat mnohem odpovědněji, neboť si nemůže dovolit vzít zdraví svých občanů v risk.

Největším problémem obecného referenda je tedy malá reflexe občanů (v některých situací) a prosor pro cílenou manipulaci (opozice, která nemá dostatečný mandát, si může svůj záměr koupit). Já sám bych nechtěl rozhodovat o věcech týkajících se zdravotnictví, vojenství, infrastruktury, atd ... Proč? Těmto záležitostem úplně nerozumím a někteří jedinci jsou mnohem kompetentnější.

Ovšem musím vyzdvihnout i světé stránky obecného referenda. Dokáže reflektovat pohled lidu v těch případech, kdy není potřeba odborné specializace. Každý si může sám vypočítat, zda se jemu euro vyplatí, nebo nikoli. Každý si může určit sám, zda chce být součástí EU, nebo nechce. To jsou závažné otázky, o kterých by si měl občan legitimně rozhodnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…