Hradil (Krnovští patrioti): Po jedenácti letech se zvýší cena parkovného

26.02.2023 22:24

Parkování v Krnově bude od 1. dubna dražší. Rada města schválila jeho navýšení z deseti korun na dvacet, první půlhodinu ponechala zdarma. Porostou také ceny parkovacích karet. Je to vůbec první zvýšení ceny parkovného od roku 2012, kdy bylo v Krnově placené parkování na vybraných místech ve městě zavedeno.

Hradil (Krnovští patrioti): Po jedenácti letech se zvýší cena parkovného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radnice města Krnov

„Ke zdražení nás vedly dvě věci. Jednak potřeba po jedenácti letech modernizovat parkovací automaty, aby bylo možné platit také kartou či aplikací. Není to levná záležitost, jeden moderní automat vyjde na částku kolem 200 tisíc korun. A jednak nám vyšší výnos také pomůže investovat do parkovišť. 

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48203 lidí
Jejich počet se každým rokem zvyšuje, zatím poslední větší bylo vybudováno v Žižkově ulici u zdravotního střediska. Teď se zabýváme myšlenkou zkapacitnění parkoviště na SPC u železniční tratě a také řešíme projekt na sídlišti E. Hakena, kde v budoucnu vznikne 60 nových parkovacích míst,“ uvedl starosta Tomáš Hradil.

Placené parkování se týká Hlavního náměstí, náměstí Minoritů, Štursovy ulice, náměstí Hrdinů – před poliklinikou a jedné řady parkovacích míst na parkovišti u nemocnice. „V současné době se zabýváme vytipováním dalších míst pro umístění parkovacích automatů tam, kde by mohly vyřešit potřebu parkování na krátkou dobu. Jde například o parkoviště u prodejny Hruška na SPC nebo před hřbitovem. Ten často navštěvují senioři, kteří nemají kde v jeho blízkosti zaparkovat. Uvidíme ještě, jaký postoj k tomu zaujme dopravní komise, která dostala za úkol další placená místa vytipovat,“ dodal starosta. 

Na vymezených parkovacích místech v Krnově se platí za parkování v pracovní dny v době od 8.00 do 17.00 hodin. První půlhodina parkování je zdarma, nutné ale je za čelní sklo vozidla umístit tzv. nulový lístek. V případě delšího parkování se bude platit 20 korun za hodinu. „Zatímco dosud lze platit už po korunách, od dubna bude nejnižší částka pět korun, za které řidič získá 15 minut parkování,“ řekl vedoucí oboru organizačního Igor Kozelek. Vedle jednorázové sazby mají řidiči možnost si koupit dva druhy parkovacích karet. Roční zdraží o 500 korun na 2 500 Kč, půlroční vyjde na 1 500 Kč, což je o 250 Kč více než dosud. Parkovné je možné hradit také prostřednictvím SMS nebo jen prozvoněním, minimální úhrada v tomto případě bude činit 20 Kč za hodinu.

V loňském roce výnos z celkem deseti parkovacích automatů po odečtení nákladů na jejich opravy a provoz činil 747 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Malý (Trikolora): Chcete v ČR chalífát?

10:14 Malý (Trikolora): Chcete v ČR chalífát?

Pro ty, kteří Trikoloru neoprávněně nálepkují, že jsme náckové, že jen strašíme migrací: V Německu j…