Hron (SLK): Tohle jsme při rozhodování o 20 milionech měli mít v ruce!

15.05.2015 10:44

Náměstek Jan Korytář nedal radě města k dispozici důležitý dokument. Proč Jan Korytář podporuje firmu, která není schopna dodržet svoji závaznou nabídku?

Hron (SLK): Tohle jsme při rozhodování o 20 milionech měli mít v ruce!
Foto: SLK
Popisek: Michal Hron, lídr kandidátky Starostů pro liberecký kraj

Veřejnou zakázku Volnočasové aktivity Liberec I provází s nástupem nové rady města řada pochybností o dodržování zákona o veřejných zakázkách. Ty posilovalo i to, že náměstku primátora Janu Korytářovi trvalo tři měsíce, než poskytnul opozici úplné informace. Aby toho nebylo málo, Jan Korytář zatajuje informace i radě města.

Nedal totiž k dispozici radním před jejich rozhodnutím o změně smlouvy o dílo stanovisko Ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Ve stanovisku se přitom uvádí, že navrhovaná změna smlouvy odporuje zákonu o veřejných zakázkách. Kdyby šlo o někoho jiného, neváhala by Změna a její nezávislý spojenec KPKP označit takové jednání jako součást uceleného systému propojení stavební lobby a privátních zájmů Jana Korytáře a jeho organizací. Proč ale k postupu svého lídra s typickými znaky možného korupčního jednání Změna a její nezávislý spojenec KPKP mlčí?  V čí prospěch mlčí?

Michal Hron, zastupitel SLK, který se problematice věnuje, k tomu uvádí: „Jan Korytář měl v ruce stanovisko odboru práva veřejných zakázek na MMR, v němž je uvedeno, že není možné, aby vítězný uchazeč realizoval dílo pomocí subdodávek, jestliže v nabídce inzeroval realizaci zakázky vlastními silami. Je nepochopitelné, že tak vážný dokument neměli k dispozici radní při rozhodování o zakázce za cca 20 mil. Kč. A je čím dál víc nevysvětlitelné, proč rada města a zejména Jan Korytář vytrvale a přes všechna rizika sankcí podporuje uchazeče, který nebyl schopen dát bezchybnou nabídku a není navíc schopen ji následně splnit.“

Rada města rozhodovala o tom, jestli oproti původní smlouvě povolí vybranému uchazeči plnění zakázky prostřednictvím subdodavatelů. Taková změna smlouvy je obecně z pohledu zákona velmi problematická a zde se navíc jednalo o povolení jednoho subdodavatele, který by měl realizovat 83 % z celé zakázky.
Jasno do celého případu nevnáší ani to, že původní smlouvu podepsalo město po nekonečných odkladech 16. dubna právě kvůli dohadům s vybraným dodavatelem o dodržení nabídky stran subdodavatelů, aby ji po několika dnech právě v tomto bodě zásadně změnilo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…