Hujová (TOP 09): Demokracie není náhoda, ale volba

21.10.2014 15:05

Předně bych chtěla velmi poděkovat všem voličům městské části Praha 3, kteří přišli k volebním urnám a dali tak jasně najevo, že osud Žižkova i jeho obyvatel jim není lhostejný.

Hujová (TOP 09): Demokracie není náhoda, ale volba
Foto: praha3.cz
Popisek: Vladislava Hujová, starostka Prahy 3 za TOP 09

Ať už do volebních uren vhodili hlasovací lístek jakékoliv strany, vyjma samozřejmě těch, jež jsou morálně i historicky v rozporu se současným demokratickým režimem.

Zvláštní poděkování pak náleží vám všem, kteří jste podpořili TOP 09, jež byla letos v nelehké pozici. Třenice ve vedení pražské TOP 09, negativní kampaně namířené proti jednotlivým starostům i krokům vedení hl. m. Prahy, navíc jako obhájci postů jsme oproti novým uskupením byli snadným terčem. Přesto, či právě proto považuji výsledek TOP 09 v Praze 3 za velmi solidní. Mluvím jistě i za mé stranické kolegy, když říkám, že je nám velkou ctí, a jsme nesmírně vděčni za to, že jste v nás vložili to nejcennější, co si může politik od voliče vysloužit a zasloužit – vaši důvěru. Nepřipouštím si byť jen minimální možnost, že ji zklameme.

Ovšem o 7,5 procenta nižší volební účast než ve volbách minulých je pro mě osobně velkým zklamáním. Nízká účast je výsledkem nechutenství k politice jako takové, touha po reálné změně by, věřím, naopak vedla k jejímu posílení. Bohužel ale méně než 34procentní účast ve volbách je velkým varováním nejen pro TOP 09, ale pro celou pravici, levici, pro všechny strany napříč politickým spektrem. Víc než kdy jindy je v následujících čtyřech letech nezbytné společnými silami motivovat voliče, aby na volby nerezignovali. Nikoliv lacinými sliby a populismem, ale důvěryhodností, usilovnou prací a přímým jednáním. Jen tak zabráníme tomu, že se kvůli naší laxnosti, pohodlnosti a nezájmu, k moci dostanou uskupení, která demokratické principy možná využívají, ale nectí.

Je mi velmi líto, že ani účast na referendu k Parukářce nepřesáhla potřebných 35 procent. Nikoliv proto, že by snad reálně hrozila zástavba parku, ale je smutné sledovat, že ani tak specifické a ikonické místo pro Žižkov jeho většině rezidentů nestálo za pár minut jejich času. V tomto případě oblíbený argument nevoličů „všichni politici jsou gauneři, není koho volit“ neobstojí. Ostatně demokracie není jen o právech jednotlivce, ale i o jeho povinnostech.

V následujícím období budu i nadále hájit program TOP 09, ať už z vládních nebo opozičních lavic, tedy tak, jak jsem to dělala i uplynulé čtyři roky. Mockrát děkuji všem voličům za projevenou podporu a srdečně gratuluji vítězné straně Žižkov nejen sobě, potažmo panu Stropnickému, k výbornému volebnímu výsledku. 

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …