Husa (Zelení): Žalobu na galerii podávat nebudeme. Ohrozila by úředníky

14.09.2017 17:36

Spolek Vsetínské fórum se po právní analýze rozhodl nepodat žalobu na územní rozhodnutí schvalující plánovanou výstavbu obchodní galerie. Případný úspěch u soudu by totiž ohrozil městské úředníky a také by mohl vést k rozestavěnému či neuživatelnému torzu uprostřed města.

Husa (Zelení): Žalobu na galerii podávat nebudeme. Ohrozila by úředníky
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

“Pokud by soud později rozhodl, že jsme byli jako stěžovatelé v právu, výsledkem by mohlo také být, že nedokončenou stavbu nebude možné zprovoznit. Nedokončené torzo megalomanské obchodní galerie v centru města by pro Vsetín bylo větší prohrou," vysvětluje předseda Vsetínského fóra a zastupitel Tomáš Husa.

“Druhým důvodem je obava, že i v případě, pokud by soud rozhodl v náš prospěch, tak by konečné následky nesli řadoví úředníci stavebního úřadu, kteří vydali povolení, a nikoli ti, kdo na realizaci stavby tlačili za každou cenu. Nechtěli jsme tyto lidi vystavit riziku, že budou hnáni k hmotné zodpovědnosti za vzniklou škodu,” vysvětluje dále Husa.

Vsetínské fórum je nadále přesvědčeno, že takto velká obchodní galerie do centra města nepatří. Její provoz přitáhne do centra přibližně 1 200 aut denně navíc, centrum tak bude ještě více zahlceno dopravou. Jak Vsetínské fórum upozornilo, galerie přitom neposkytne dostatek parkovacích míst. Navíc se budou okolní budovy potýkat s nadměrným zastíněním, což zhorší kvalitu bydlení v nich. “Krajský úřad jako odvolací orgán k těmto námitkám nepřihlédl, považujeme je tedy za nevypořádané. Přestože upozorňují na rozpor se stavebními normami,” upozorňuje Husa.

Vsetínské fórum dále kritizuje vysokou spoluúčast města. “Původně se mluvilo o 30, poté o 70 milionech korun. A jak jsme se mohli přesvědčit, v projektové dokumentaci na část podzemního parkoviště a úpravy veřejných prostor vedle obchodní galerie je odhadovaná cena přes 100 milionů korun. Město tak víceméně dotuje soukromý subjekt obrovskými částkami, které budou chybět jinde,” kritizuje Husa.

Obchodní galerie bude také mít negativní vliv na živnostníky a malé prodejce ve městě. “Podobně jako v jiných městech, kde postavili podobné nákupní centrum, nejspíše začnou krachovat a mizet malé provozovny v okolních ulicích. Peníze tak na místo u vsetínských živnostníků skončí v kapsách nadnárodních firem,” upozorňuje na další problém Tomáš Husa, který doufá v udržení místních podnikatelů.

Nyní už je zjevné, že se nepotvrdily výhrůžky nebo obavy některých vsetínských politiků, že podání odvolání ohrozí šance města Vsetína na rekonstrukci vlakového nádraží. Studie přednádražního prostoru, která je pro rekonstrukci vsetínského uzlu klíčová, byla vyhotovena teprve na konci července. Tedy v době, kdy bylo odvolání Vsetínského fóra již dávno krajským úřadem vyřešeno.

K tomu, jak bude přednádražní prostor vypadat, se obyvatelé včetně uznávaných architektů a dalších odborníků, neměli prakticky možnost vyjádřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…