Hýsek (Moravané): Česká republika nenápadně likviduje moravskou identitu

30.11.2014 7:30

První místopředseda strany Moravané se zamýšlí nad současným vztahem České republiky k moravské identitě

Hýsek (Moravané): Česká republika nenápadně likviduje moravskou identitu
Foto: archiv
Popisek: Ondřej Hýsek, předseda politické strany Moravané

Když jsem si šel koupit mj. tvarůžky a víno, zděsil jsem se, když byly označeny dříve nemyslitelným výrazným nápisem „české“. Zkontroloval jsem si, že zboží bylo vyrobeno na Moravě, tudíž bych za logické považoval označení „moravské“. To je jen jeden z důkazů, že v České republice byla během jediného století moravská identita téměř vytlačena tou českou, což považuji za smutné a nepřípustné.

Morava, prastará země uprostřed Evropy, ztratila v revolučním roce 1918 svůj parlament, v roce 1948 ji komunistická totalita připravila o hranice a v roce 1997 ji poslanci Klaus, Zeman a další připravili o šanci se do nich vrátit, když obnovili gottwaldovské kraje. Co bylo dříve z Čech, bylo české, co bylo z Moravy, moravské. Dnes je vše ze státu ČR (tzv. „Česka“) označováno jako „české“, jako by nic moravského a slezského neexistovalo; všichni občané ČR jsou označováni za Čechy, jako by Moravanů a jiných etnik nebylo. Reakcí na to, že se statisíce občanů ČR přihlásili k moravské národnosti, je to, že se jich Český statistický úřad na národnost přestane při sčítání lidu ptát. Žáci se ve škole učí české dějiny, omalovávají hranice umělých krajů, ale o Moravě žádné povědomí nezískají, pokud tedy moravskou zemskou identitu neuchovává jejich rodina.

Každý normální stát si hýčká svoje kořeny, každá kulturní země si opečovává svoji identitu, uchovává a rozvíjí svoje tradice. Totality vše glajchšaltují, centralizují, přejmenovávají. V restitučním čtvrtstoletí jsme se pokusili napravit mnoho totalitních zločinů, kromě jednoho obrovského: protiprávního zrušení Moravskoslezské země. Morava a Moravané potřebují chránit – dokáže to český stát?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Hýsek - profil

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.