Hýsek (Moravané): Moravané vyrážejí do evropských voleb

28.03.2014 19:40

Tisková zpráva po tiskové konferenci Moravanů k volbám do Evropského parlamentu.

Hýsek (Moravané): Moravané vyrážejí do evropských voleb
Foto: archiv
Popisek: Ondřej Hýsek, předseda politické strany Moravané

Politická strana Moravané, člen Evropské svobodné aliance, dnes na tiskové konferenci v brněnském Klubu zastupitelů představila heslo, program, kandidáty a akce související s květnovými  volbami do Evropského parlamentu. Zároveň představitelé připomněli dvacáté výročí existence této demokratické strany politického středu založené na pozitivním zemském patriotismu, která se snaží v rámci České republiky prosadit obnovu moravské samosprávy, jež byla zemi protiprávně odebrána komunistickým režimem od 1. 1. 1949.

Heslo strany Moravané ve volbách do evropského parlamentu zní „Vrátíme Moravu na mapu Evropy“. Ve svém volebním programu strana usiluje o návrat Moravy z periferie do centra evropského dění, vyrovnání výše evropských dotací pro Moravu a Slezsko s výší dotací pro Čechy (včetně Prahy) či podporu celoevropského systému přesunu nákladní dopravy na železnici. Dále prosazuje vytvoření evropské obranné unie a evropské armády, vyjadřuje podporu jednorázovým referendům o obnovení samospráv historických zemí v členských státech EU či zdůrazňuje aktivní spolupráci v rámci Evropské svobodné aliance pro budoucí, spravedlivější Evropu regionů.

Lídrem kandidátky je Ondřej Hýsek (nar. 1979), zřizovatel gymnázia v Brně-Líšni a statutární místopředseda strany Moravané. Dalšími kandidáty jsou starosta obce Pasohlávky Tomáš Ingr (místopředseda Moravanů), starosta Hevlína Jiří Dohnal či místostarosta města Jemnice Petr Novotný, ženy zastupuje mimo jiné kastelánka zámku Lednice Ivana Holásková. Z akademické obce kandidaturu přijali např. historik Jiří Pernes, archeolog Bohuslav Klíma, právník Jiří Bílý, archeolog Ondřej Mlejnek (místopředseda Moravanů) a pedagog Ronald Martini, který je zároveň místopředsedou základní odborové organizace Českomoravského odborového svazu pracovníků školství. Na kandidátce jsou zastoupeni i další členové vedení strany – předseda Pavel Dohnal, provozovatel domovu pro seniory, a místopředsedkyně Šárka Konečná.

Veřejnost byla rovněž seznámena s výsledky únorového Valného shromáždění Evropské svobodné aliance (strany Evropského parlamentu) v Santiagu de Compostella, jejímž členem je i strana Moravané.  Evropská svobodná aliance navázala na loňské prohlášení k pokračujícímu pošlapávání zásad demokracie a samosprávy na Moravě a v Moravském Slezsku ze strany vlády České republiky. Ve svém prohlášení zdůraznila vzrůstající centralizační trend a jeho negativní dopady pro naše regiony.

Moravané rovněž všechny zvou na demonstraci za samosprávu Moravy, která se uskuteční v sobotu 17. 5. 2014 od 14 hodin na Moravském náměstí v Brně. 20. výročí strany Moravané bude připomenuto ten samý den na slavnostním Moravském večeru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Hýsek - profil

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

16:05 Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice návratů u nás žijících Ukrajinců v branném…