Ištok (SZ): Chci zlepšit vztahy majority a Romů. Na černo pracují, protože...

13.04.2015 8:36

David Ištok je jedním ze zelených, který stojí za peticí na vyhlášení místního referenda o zrušení heren v Chomutově. Čerstvě je také zastupitelem za hnutí PRO Chomutov, na jehož kandidátku jej nominovala Strana zelených. Na chomutovských sídlištích je však dobře známý už dlouho, pohybuje se tam totiž jako preventista městské policie. David Ištok si moc dobře uvědomuje problémy, které jsou mezi většinovou a menšinovou romskou komunitou. A snaží se je řešit.

Ištok (SZ): Chci zlepšit vztahy majority a Romů. Na černo pracují, protože...
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

V Chomutově jste kandidoval v komunálních volbách a uspěl jste. Čeho chcete jako zastupitel dosáhnout, co jsou vaše cíle na této pozici?

Jedním z mých cílů je dosáhnout zlepšení vztahů mezi Romy a majoritou. Třeba i poučit lidi, aby volili svobodně, a ne za úplatek, což se tu bohužel stále děje.

Jak vnímáte vztah české společnosti k romské komunitě?

V poslední době vnímám malé pokroky ve vztazích, ale pořád to není na sto deset procent.

Mluvím teď například o negativních kampaních politických stran, médiích zkreslujících fakta, bytové politice apod. Jestliže existuje nějaká startovací čára života, tak naše komunita ji má posunutou o 100 metrů života dozadu.

Jste členem Strany zelených, proč jste vstoupil právě do této strany?

Do Strany zelených jsem se dostal díky kolegům z Člověka v tísni. Proč tato strana? Strana zelených nikdy nepropagovala negativní přístup k Romům a jiným etnikům.

Co si myslíte o médiích v ČR a prezentaci problémů s romskou menšinou, vnímáte například poslední „přešlap“ ze strany MF Dnes v záležitosti Klaudie Dudové?

(pozn. MF Dnes vydala 1. dubna zprávu s titulkem „Romská herecká hvězda neplatila za byt“. Za tento jednostranný článek podporující rasistické stereotypy sklidil deník kritiku ostatních médií i veřejnosti.)

Media mají velikou moc, jak ovlivnit názor na jedince. Pokud se vrátím o několik let zpět, vzpomenu si na různé negativní reportáže o romské komunitě. K záležitosti Klaudie Dudové se vyjadřovat nechci, protože nemám dostačující informace, nicméně ze strany MF Dnes to podle mě nebylo vůči ní fér.

Lezení do soukromí lidí mi přijde absurdní. Média by se měla hlavně starat o jiné věci, např. o to, kolik lidé platí nájem na ubytovnách a v jakých podmínkách žijí.

Jaká možná řešení vidíte vy osobně v otázce nízké zaměstnanosti u Romů a Romek?

Řešením by bylo především odstranit nálepkování Romů. Není pravda, že nechceme pracovat. Ale stejně tak vysvětlit mladým Romům, že bez práce nejsou koláče.

Velká část Romů pracuje na černo, protože nás nechtějí vzít na stálo, proto ta nízká zaměstnanost.

8. dubna se připomínal Mezinárodní den Romů. Co pro vás osobně tento den znamená?

Pro mě osobně Mezinárodní den Romů má veliký význam. Snažím se zapojovat každý rok do různých akcí. Tento rok jsem byl například pozván do Lovosic pod neziskovou organizaci Charita a velmi rád se zúčastním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Strana zelených

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…