Janderová (ODS): Socialismus včera a dnes

08.09.2014 11:40

30. prosince 1922 vznikl Sovětský svaz. Pro někoho Země, kde zítra znamená včera (Július Fučík), pro někoho Říše veškerého zla (Ronald Raegan). Zanikl 26. prosince 1991. U jeho zrodu stál diktátor Ujlanov (krycí jméno Lenin) a bandita Džugašvili (krycí jméno Stalin). Jeho posledním představitelem byl Michail Gorbačov. Muž, doma v Rusku zatracován, a venku na Západě obdivován. V tom se, jako ostatně i v mnohém jiném, podobá jeho role úloze Václava Havla. Absurdní je takové tvrzení jen zdánlivě.

Janderová (ODS): Socialismus včera a dnes
Foto: ODS
Popisek: Jaroslava Janderová

Pádem SSSR nebyl socialismus poražen, byť si to mnozí myslí a mnozí si to i přáli. Poražena byla jenom jeho sovětská verze. Ta se vyznačovala státním vlastnictvím výrobních prostředků, kolektivizovaným zemědělstvím, direktivně řízeným hospodářstvím a vedoucí úlohou komunistické strany. Nejinak tomu bylo u nás. To, co se sebralo vlastníkům, bylo najednou všech a zároveň nikoho, násilím zkolektizované zemědělství přivedlo zemi na pokraj ekologické katastrofy, znárodněné hospodářství se postupně propadalo a propadalo, měnová reforma připravila občany o úspory. Komunistická strana Československa byla v rámci socialistického internacionalismu bezvýhradně podřízena Moskvě.

Komunisté sovětského typu po pádu Sovětského svazu vztekle prohlašovali, že zvítězila kontrarevoluce. Jenomže jde o matení pojmů. Nezvítězila proklamovaná kontrarevoluce, ale někdejší revoluce byla nahrazena jen jinou formou – revoluce. Říkejme ji jakkoliv, už ne Říjnová či Únorová, ale třeba Sametová. Tato nová forma revoluce se pokusila syntetizovat v sobě prvky západního levicového socialismu s liberalismem. Nové světové uspořádání mělo být podle těchto představitelů nové levice jednotné a mělo nahradit existenci dvou proti sobě stojících táborů jejich konvergencí. To bylo ostatně předmětem slavné schůzky Gorbačova a Bushe staršího na Maltě v prosinci 1989. Oba státníci diskutovali o otázce, na jakých hodnotách má stát svět po pádu východního bloku, a shodli se nakonec, že na demokratických, nikoli západních, neboť ty Gorbačov odmítl, zatímco demokratické přijal s tím, že překonávají antagonismus kapitalismu a socialismu.

Jak Gorbačov, tak nová levice (k níž lze Gorbačova přiřadit stejně dobře jako třeba Václava Havla), ztotožňuje demokracii se socialismem. Taková „demokratická“ společnost, o níž se ovšem nesmí otevřeně hovořit ani jako o kapitalistické, ani jako o socialistické, neboť to odporuje oficiální verzi ideologů, pro které je „demokratická“ společnost něčím, co stojí nad těmito dvěma protikladnými jevy, představuje syntézu liberalismu a socialismu. Jisté je to, že už nelze hovořit o společnosti kapitalistické a do důsledku vzato ani demokratické, byť socialisté tvrdí něco jiného. Nejde však o nic víc než o poněkud topornou mystifikaci.

V tomto světě a v této fázi nyní žijeme. A také na vlastní kůži pociťujeme nejhorší důsledek podobného „demokratického“ charakteru společnosti, vzniklé ze zmíněné synteze Západu a Východu. Tím je zásadní oslabování role politických stran a trvalá eroze parlamentního státu. Gorbačov i Havel tvrdili, že politické strany k prosazování zájmů občanů nestačí. Podle nich měly hrát hlavní roli v řízení státu různé instituce občanské společnosti.

Tím odkryli jakési spojenectví a spřízněnost liberálů a socialistů, jimž připadl úkol tuto novou společnost vytvořit, ale rovněž dokázali, že o demokracii nakonec vůbec nejde. Snad záměrně, snad nedopatřením oběma totiž uniklo, že instituce občanské společnosti nejsou nikým voleny, a proto nemohou mít z podstaty věci podíl na moci. Oni však naopak prosazovali tedy to, co u nás známe pod pojmem „nepolitická politika“.

Jenomže vývoj se nezastavil a „nepolitická politika“ nabrala dnes nové (nebo spíš staronové) formy a transformovala se, navzdory tomu, že je to „nepoliticklá politika“ v politiku s nebezpečnou ideologií. Profesor Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany, na nedávném 25. kongresu, uvedl následující citát :

  „Odpovědnost [...] může spočívat pouze v závazku jednotlivce a nikoliv na parlamentní žvanírně. Toto [parlament] zařízení může být milé a ceněné jenom nejprolhanějšími a denního světla se štítícími jezevci, zatímco každý čestný, přímý a k osobní odpovědnosti připravený člověk ho musí nenávidět. Proti tomu stojí skutečná [...] demokracie. V této demokracii neexistuje žádné hlasování většiny o jednotlivých otázkách, nýbrž rozhodování [...] člověka, který pak svým majetkem a životem stojí za svým rozhodnutím.“

Autorem tohoto výroku, připomněl Petr Fiala, není nikdo jiný než Adolf Hitler. Napsal to v knize Mein Kampf, když kritizoval výmarskou demokracii.

Jak si nepřipomenout výroky Andreje Babiše, který Poslaneckou sněmovnu považuje za „žvanírnu“, který se stydí, že v Poslanecké sněmovně zasedá, a který by se nejraději o všechno postaral sám, jak dokazují billboardy v Praze před blížícími se volbami. Na rozpočet hlavního města Babišovci „prostě dohlídnou“, o bezpečnost města se „prostě postarají“. A když bude zapotřebí nějaký nový zákon či vyhláška, tak Babišovci „prostě zamakají.“  Slibují jediné – prostě to nechte na nás, k čertu s nějakou demokracií. Žádné hlasování většiny, ale rozhodování jednoho člověka.

V tom jsme dospěli do velmi nebezpečné fáze vývoje. A je zcela lhostejné, jak se samozvaný vůdce jmenuje. Předseda ODS Petr Fiala ve svém projevu na 25. kongresu také řekl: „Kdo zpochybňuje demokracii, kdo kritizuje parlamentní systém, kdo se zaklíná efektivitou, rozhodností, ručením majetkem, vůlí jednotlivců, kdo pohrdá tím, čeho jsme společně dosáhli a co jsme si vybojovali, ten nás ohrožuje a vypouští staré démony z láhve. Děláme-li to my sami, ohrožujeme sami sebe. Nemáme o mnoho více než parlamentní demokracii, která nás chrání, která nám zajišťuje naši svobodu, která je únavná, užvaněná, protivná, drahá, ale která je to nejlepší, co jsme v uspořádání společnosti vymysleli. Nedopusťme, abychom si ji nechali omezit jen proto, že nás občas některé její projevy… rozčilují. Braňme ji všemi silami.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslava Janderová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

10:04 Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.